Novi Sad ugostio prvi Pioneers Unplugged događaj u Srbiji

Mima Popović - 3. Septembar, 2013.

U petak je u Novom Sadu održan prvi Pioneers Unplugged događaj u Srbiji, u organizaciji eFronta. Tokom četvorosatnog programa čuli smo zanimljive i vredne priče od iskusnih preduzetnika, ali i od mladih startapa koji su u akceleratorima. Tokom večeri promovisan je i Pioneers festival koji će se održati 30. i 31. oktobra u Beču, a na koji smo poslali jedan startap iz Srbije.

U prvom delu programa, od Ilije Studena iz A51 i Stefana Saloma iz Infostuda čuli smo sa kakvim izazovima se susreću preduzetnici u relativno velikim i uigranim kompanijama.

Stazom uspeha activeCollab-a

IMG_8141-a51

Ilija nas je prošetao kroz razvoj activeCollaba i svog tima i podsetio da je AC nastao kao open source projekat koji je trebalo njemu da pomogne u poslu. Zatim je odlučio da ga redizajnira i prilagodi za prodaju. Tročlani tim je radio šest meseci i potrošio 20 000 evra, koje su povratili za samo četiri dana prodaje, jer su već imali hiljade korisnika open source verzije. Danas firma ima 20 zaposlenih, raste iz profita, i stigli su do četvrte verzije activeCollaba. Govoreći o tome kako je tekao proces proširenja tima tj. zapošljavanja, Ilija je naglasio da je važno da se angažujete, kreirate zanimljive oglase, i ne ograničite se samo na jednog oglašivača.

Čuli smo i nekoliko izazova sa kojima su se susretali pri razvoju proizvoda. Kao što vam je poznato iz naših ranijih pisanja, od nedavno je u ponudi i cloud verzija njihovog softvera, a podignuta je cena self-hosted verzije. Tačnije, osnovni paket i dalje isto košta, a klijent može da doplaćuje module. U suštini, svako može da sklapa proizvod kako mu cenovno odgovara. Ilija je istakao da je kod promene cene ključno da ne oštetite stare korisnike, i da dobro komunicirate sa njima sve promene koje se dešavaju.

Još jedna tranformacija tiče se dinamike apdejtovanja softvera. Cilj im je bio da od apdejta stvore non-event, pa je tako posle treće verzije activeCollaba release cycle, sa jedne godine, sveden na četiri nedelje, pa na dve. Ovo im je, između ostalog, omogućilo da izbegnu velike šokove korisnika pri velikim apdejtovima sa puno promena.

Sastojci i recept za uspešnu kompaniju u domaćoj kuhinji

IMG_8163-salom

Stefan Salom je podelio sa nama neke lekcije koje je naučio tokom izgradnje Infostuda. Sve vreme je isticao značaj sistema vrednosti, od koncipiranja ideje pa do vođenja velike, uspešne kompanije. Koji su elementi dobrog motiva za pokretanje biznisa? Evo šta Stefan kaže o tome:

Posebnu pažnju Stefan je posvetio priči o suosnivačima, i izazovima kada biznis vodite sami, ili sa još nekim. Suosnivači startapa treba da imaju:

  1. slične vrednosti,
  2. sličan nivo sposobnosti,
  3. sličnu motivaciju, i
  4. što različitija interesovanja.

Ako se odlučite da radite bez partnera, suočićete se sa nedostatkom kritike, sa povećanim stresom, sa sindromom malog boga tj. opasnošću da pomislite da ste svemogući ukoliko uspeh ostvarite sami,  itd.

Stefan nam je dao nekoliko vrlo zanimljivih smernica za izgradnju sistema u kompaniji →

  1. prepuštajte moć da biste imali više moći – delegirajte i osnažujte svoje zaposlene
  2. vodite primerom
  3. cilj je postati nepotreban tj. imati saradnike koji su samostalni u svom radu

A u koja iskušenja dolaze velike kompanije? Neka od njih su rast inercije, pritisak na rast profita, i gubljenje iz vida vrednosti koju dajete korisnicima. Profit pre svega treba gledati kao posledicu doborg rada, a ne kao primarni cilj. 

Čuli smo i najavu da bi u narednih godinu, do godinu i po dana Infostud mogao da se pojavi kao početni investitor u startape koji bi dodatno imao i mentorski program.

Ubrzanje za uspeh – iskustva iz akceleratora

IMG_8169-panel

Na panelu koji je usledio, svoja iskustva iz akceleratora podelili su: Aleksandar Gvozden iz CaseTreka, Bogdan Mijović i Janko Milunović iz Brainstorm-a, i Ivan Popov iz WoBeek-a.

CaseTrek i WoBeeK su prošli kroz bugarski akcelerator Eleven, dok je srpsko-belgijski startap Brainstorm podigao 170 000 evra za razvoj mobilne aplikacije Kiss Menu i bio deo švajcarskog Venture Kick akceleratora.

Jedna od najvažnijih stvari koju su učesnici istakli jeste da investicije nikad ne treba tražiti samo zbog para, već da investitor mora biti neko ko će biti partner i mentor, ko će vam pomoći da dođete do klijenata. Očekivanja investitora su različita prema različitim startapima – u svakom slučaju se zahteva da učite i predano radite, i da pokažete kako stvarate dodatnu vrednost parama koje dobijete. I konačno, da li su akceleratori ispunili očekivanja učesnika panela? Neki su delimično zadovoljni, dok su neki u početku mislili da gube vreme u tom programu, da bi kasnije dobili odlične savete i kontakte. Jedna od najvećih prednosti akceleratora je to što ste okruženi pametnim ljudima u dinamičnoj sredini.

Via Beč

Na samom kraju programa čuli smo i videli pičeve kojima su se tri startapa borila za put na Pioneers Festival u Beču, 30. i 31. oktobra. Na festival smo poslali New Now ekipu sa idejom za online magazin koji bi hronološki objavljivao sadržaje iz muzike i kulture iz ’30. i ’40. godina XX stoleća.

Bilo je zanimljivo i poučno razgovarati sa preduzetnicima sa različitim iskustvima, o lekcijama koje oni uče dok razvijaiju svoje biznise. Važno je i to da se povećava broj događaja koji okupljaju startap zajednicu. Pohvale eFrontu koji je organizovao prvi Pioneers Unplugged u Srbiji, i Themes Kingdom-u i Infostudu za pomoć u organizaciji.