Novi investicioni fond Metavallon dolazi u region sa 35 miliona evra

Početak rada fonda zakazan je za 1. januar 2018. godine.

Sanja Vatić - 4. Decembar, 2017.

Uz podršku Evropskog investicionog fonda, grčki akcelerator Metavallon formirao je fond vredan 35 miliona evra koji je okrenut finansiranju projekata iz Centralne i Istočne Evrope. Metavallon u Grčkoj posluje od 2012. godine, a širom Evrope je prisutan kroz saradnju sa FIWARE zajednicom.

Početak rada fonda je zvanično zakazan za sam početak naredne godine — 1. januar, a plan je da u naredne četiri godine investiraju u bar 40 projekata.

Strategija ulaganja je standardna. Cilj je da se podstiču raznovrsni projekti velikog potencijala, a otvorene su i mogućnosti narednih investicija.

Fokus je usmeren na one koji se bave mašinskim učenjem i veštačkom inteligencijom, internetom stvari, robotikom i mikroelektronikom, SaaS/Cloud tehnologijom, big data i data analizom, blockchainom, virtuelnom i proširenom realnošću. Oni koji se pronalaze u ovim kategorijama, slobodni su da stupe u kontakt sa investitorima putem forme.

Na pitanje koliko od ukupne sume planiraju da ulože u region, partner Metavallona, Džordž Karantonis, kaže:

Nema limita u pogledu procenta, ali kompanije koje su osnovane izvan Grčke treba da imaju/otvore neku vrstu ustanove/ogranak u Grčkoj (npr. centar za razvoj softvera) kako bi bili kvalifikovni za investiranje.

Osim što će kroz novi fond svoje prisustvo sa Grčke proširiti na ceo region, grčki akcelerator želi da proširi i svoju mrežu saradnika. Na njihovom radaru su inkubatori, akceleratori, anđeli, konsultanti i startap habovi.