Novi ICT vodič — aktuelne informacije za pokretanje i vođenje IT biznisa

Prvi u nizu poslovnih vodiča pokriva teme značajne za IT sektor, poput testa samostalnosti, odabira pravnog oblika poslovanja i poreskih troškova, itd.

Stefan Alidini
26/04/2023

Objavljen je prvi vodič u seriji „Kako da započneš i vodiš svoj posao?”, i namenjen je IT sektoru.

IT vodič nastao je s ciljem da na jednom mestu prezentuje opcije koje su na raspolaganju onima pred kojima se nalaze kompleksne poslovne odluke, kao i da obezbedi poznavanje i praćenje aktuelnih propisa.

U njemu su pokrivena važna pitanja poput odabira pravnog oblika poslovanja i poreskih troškova, pravnog regulisanja zaposlenih, testa samostalnosti i njegovih kriterijuma i slično.

Kroz veliki broj primera, ilustracija i saveta na šta posebno treba da obratiti pažnju u tipičnim situacijama iz svakodnevnog poslovanja, vodič nudi odgovore na pitanja poput GDPRa u poslovanju, zaštiti intelektualne svojine, šta je neophodno obaviti nakon registracije preduzeća, koje su obaveze a koji dodatni podsticaji na raspolaganju, i obavezama i koracima vezanim za prestanak poslovanja.

Kako je najavljeno, za ovim vodičem uslediće vodiči za još devet sektora, počevši sa ugostiteljstvom, i nastavljajući sa trgovinom na malo, frizerskim i salonima lepote, auto servisima i drugo.

Cilj vodiča je da konkretnim i praktičnim obrazloženjima doprinesu stvaranju povoljnijih uslova za poslovanje. Pored toga, u sklopu vodiča se nalaze i veze sa Registrom administrativnih postupaka za privredu – na kojem se na jednom mestu nalaze informacije o svim postupcima koje sprovode organi javne uprave, a namenjeni su privrednicima.

Ovaj, i budući vodiči su realizovani kroz projekat „EU za bolje poslovno okruženje” koje sprovodi Svetska banka, zajedno sa Ministarstvom Privrede, a uz podršku Evropske unije.

Stefan Alidini

Objavio/la članak.

sreda, 26. April, 2023.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ