Novi dizajn jednog sajta ministarstva je prijatno iznenađenje, ali sistem dizajna državnih interfejsa i dalje ne postoji

Najveći prostor za unapređenje je kreiranje sistema za dizajn svih državnih digitalnih servisa, kako bi se građanima maksimalno olakšala interakcija i informisanje.

Kako život i posao postaju digitalni, u tom pravcu ide i interakcija sa državnim i upravnim organima. Od zakazivanja termina za izradu dokumenata do informisanja o novim zakonima, implicitna obaveza države je da građanima omogući svoje usluge u digitalnom obliku. Obavezu na stranu, i građanima i državi je u interesu da se stari, „fizički”, modus interakcije građana i uprave zaobiđe zbog ušteda vremena i para i, posebno za građane, živaca. 

Kada je u pitanju dizajn svih vrsta ovih servisa nismo navikli da se prijatno iznenađujemo vizuelnim aspektom i prijatnošću korišćenja, sama činjenica da je nešto funkcionalno je bila dovoljno veliko i prijatno iznenađenje. Naravno, ni građani ni uprava ne bi trebalo da se zadovoljavaju time i da ne očekuju i ne traže više, jer je prijatnost korišćenja digitalnog servisa važan faktor dizajna. U tom pogledu je dizajn sajta Ministarstva finansija prijatno iznenađenje, i odaje utisak modernog, prijatnog za korišćenje i upotrebljivog, a interesantno je i da je dizajn kao rad postavljen na popularnu platformu Behance

Iako i ovde možemo naći prostora za unapređenje, najveći prostor za unapređenje je zapravo kreiranje sistema za dizajn svih državnih digitalnih servisa, kako bi se građanima maksimalno olakšala interakcija i informisanje u svim njihovim potrebama tog tipa. Ukoliko svaki sajt ili aplikacija sviraju svoju pesmu, građani na svakom moraju da otkrivaju implicitni jezik interakcije. Sa strane državnih organa takođe postoje jasne prednosti u vidu povoljnosti i brzine izrade svakog novog servisa. 

Neki dobri primeri na koje se možemo ugledati su čuveni britanski ili italijanski

Predstavljamo poslodavca
logo-8-1.png

PRODYNA

Teamgeist! Be part of the team that turns brilliant ideas into brilliant software.

PRODYNA is an innovative IT consultancy specialized on the topic of digital business. We consult companies through the processes of business transformation, and develop the custom software applications and systems.

Nevenka Rangelov

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu