Novi dizajn jednog sajta ministarstva je prijatno iznenađenje, ali sistem dizajna državnih interfejsa i dalje ne postoji

Najveći prostor za unapređenje je kreiranje sistema za dizajn svih državnih digitalnih servisa, kako bi se građanima maksimalno olakšala interakcija i informisanje.

Kako život i posao postaju digitalni, u tom pravcu ide i interakcija sa državnim i upravnim organima. Od zakazivanja termina za izradu dokumenata do informisanja o novim zakonima, implicitna obaveza države je da građanima omogući svoje usluge u digitalnom obliku. Obavezu na stranu, i građanima i državi je u interesu da se stari, „fizički”, modus interakcije građana i uprave zaobiđe zbog ušteda vremena i para i, posebno za građane, živaca. 

Kada je u pitanju dizajn svih vrsta ovih servisa nismo navikli da se prijatno iznenađujemo vizuelnim aspektom i prijatnošću korišćenja, sama činjenica da je nešto funkcionalno je bila dovoljno veliko i prijatno iznenađenje. Naravno, ni građani ni uprava ne bi trebalo da se zadovoljavaju time i da ne očekuju i ne traže više, jer je prijatnost korišćenja digitalnog servisa važan faktor dizajna. U tom pogledu je dizajn sajta Ministarstva finansija prijatno iznenađenje, i odaje utisak modernog, prijatnog za korišćenje i upotrebljivog, a interesantno je i da je dizajn kao rad postavljen na popularnu platformu Behance

Iako i ovde možemo naći prostora za unapređenje, najveći prostor za unapređenje je zapravo kreiranje sistema za dizajn svih državnih digitalnih servisa, kako bi se građanima maksimalno olakšala interakcija i informisanje u svim njihovim potrebama tog tipa. Ukoliko svaki sajt ili aplikacija sviraju svoju pesmu, građani na svakom moraju da otkrivaju implicitni jezik interakcije. Sa strane državnih organa takođe postoje jasne prednosti u vidu povoljnosti i brzine izrade svakog novog servisa. 

Neki dobri primeri na koje se možemo ugledati su čuveni britanski ili italijanski

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Nevenka Rangelov

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu