Srpsko-američka kompanija Frame gradi platformu koja korisnicima omogućava da preko Interneta koriste softver namenjen desktop računarima, poput Photoshopa ili Excela.

Kompanija koja se do skoro zvala Mainframe2, a koju iz San Franciska vodi dr Nikola Božinović, je nedavno uzela investiciju od 2.5 miliona dolara. Kako navodi Nikola a prenosi TC, ova runda sa ukupnim iznosom od 10 miliona dolara, će kompaniji omogućiti brzo skaliranje, a u okviru priprema za javno lansiranje beta verzije platforme.

Frame je doneo novinu rada na računaru “iz oblaka”. Osnovan 2012. godine, Frame transformiše rad na računaru tako da ljudi i timovi svoje aplikacije koriste u browseru i samim tim ih lakše dele. Aplikacije “u oblaku” rade po principu strimovanja frejmova, tj. programi se mogu koristiti i na starim kompjuterima uz dobru konekciju.

sta-je-frame

Iako je proslavljanje uzimanja investicije slično proslavljanju kupovine kondoma, ova runda nije mala stvar. Koliko znamo, ovo je najveći iznos koji je neka (dovoljno) srpska kompanija do sada uzela u jednoj rundi, do sada, i kao takva predstalja značajan miljokaz.

A utoliko pre kada imamo u vidu da se sedište srpskog odeljenja kompanije nalazi u Nišu, gde IT i startap scena ima još dosta prostora i potrebe za razvijanjem.