Nikola Tesla: Tehnologija će konačno doneti rodnu ravnopravnost

Džepni uređaji za komunikaciju, samovozeći avioni, bežične tehnologije — sve su ovo predviđanja Nikole Tesle. A uz ovo ide i njegova vera da će razvoj tehnologije omogućiti ženama da ojačaju.

Anica Petrović
07/03/2016

Moći ćete da komunicirate neposredno sa jednostavnim džepnim uređajima. Avioni će leteti nebesima, bez posade, upravljani radio talasima. Ogromna energija biće prenošena velikim udaljenostima bez žice. Uspostaviće se novi rodni poredak.

Sve ovo su Tesline vizije o budućem svetu. Poslednja rečenica se možda čini kao uljez, ali Tesla je zaista govorio i tome. Naime, jedno od najiznenađujućih i najkontroverznijih Teslinih predviđanja odnosi se na društvenu promenu rodnih uloga koja će uslediti u budućnosti i na osnaživanje žena koje će biti podstaknuto naprednim bežičnim tehnologijama.

Nove tehnologije će osloboditi žene da razviju svoj puni intelektualni potencijal koji je vekovima bio potiskivan patrijarhalnom kulturom, uveren je bio najveći svetski pronalazač.

Ova Teslina zapažanja zabeležena su januara 1926. godine u intervjuu za Colliers magazine pod nazivom ,,Kada žena postane lider’’. Obrađena su i u knjizi Margaret Čejni ,,Tesla, čovek van vremena’’ ,koja i danas važi za jedan od najsadržajnijih uvida u Tesline misli i duh.

U datom intervjuu, nakon osvrta na budućnost bežične tehnologije i gotovo predviđanja pametnih telefona, Tesla govori i o osnaživanju pozicije žena kao jednom od najznačajnijih implikacija razvoja tehnologije:

nikola-tesla-zeneJasno je bilo kom iskusnom posmatraču, pa čak i onima koji nisu naročito obučeni za sociolosko zapažanje, da dolazi do promene stavova kada je reč o rodnoj diskriminaciji, i to naročito naglo neposredno pre i posle Velikog rata.

Borba žena za rodnu ravnopravnost će se završiti u novom rodnom poretku, sa ženama kao nadmoćnijima. Moderna žena, koja unapređenje svog rodnog položaja predviđa na samo površan nacin, još ne uviđa da se u suštini njene borbe krije nešto dublje i moćnije.

Žene svoju jednakost, a kasnije i nadmoćnost, neće osvojiti pukim imitiranjem muškaraca, več buđenjem svog ženskog intelekta.

Tesla predviđa ,,preuzimanje novih polja i oblasti delovanja žena’’ i ,,njihovu (žensku) postepenu uzurpaciju liderstva’’ kao neizbežne posledice prethodno dugo potiskivanog potencijala, a uskoro oslobođenog međupovezanošću i edukativnim osnaživanjem koje ce bežične tehnologije omogućiti:

nikola-tesla-zeneTokom bezbrojnih generacija, od samog početka, društvena podređenost žena prirodno je dovela do zakržljalosti i u najmanju ruku do naslednog potiskivanja umnih sposobnosti kojima, danas znamo, žene nisu manje obdarene od muškaraca. Ženski um je izrazio kapacitet za sve umne zahteve i dostignuća koje obavljaju muškarci, i kako se generacije budu smenjivale taj kapacitet će biti sve veći i veći.

Prosečna žena biće jednako obrazovana kao prosečan muškarac, a onda i obrazovanija, uspavane sposobnosti njenog uma bice stimulisane na aktivnost  koja ce biti sve intenzivnija i moćnija zbog vekovne neaktiviranosti. Žene će ignorisati prethodno ustanovljene stavove i pokrenuti progres civilizacije.

Napretkom tehnologije zaista vidimo nove ženske pokrete, a ono što Nikola Tesla naziva “ženski intelekt” danas se najčešće sreće u terminu “ženskog oblika liderstva”, koji naglašava vođstvo na način koji je ženama prirodniji (emotivniji, smireniji, neagresivan, itd.).

Osim toga, tehnologija je omogućila i veću vidljivost kako velikih pokreta, tako i onih manjih, koji brzo postaju viralni. Pokret Lean In sa svojim krugovima rastao je gotovo isključivo uz pomoć tehnologije i sada je prisutan u 140 zemalja sveta. Ema Votson je kroz svoju “He For She” organizaciju pokrenula kako poznate ličnosti, tako i ceo svet kroz kampanju na društvenim mrežama, a najskoriji primer je i inicijativa “I look like an engineer” jedne programerke koja se vrlo brzo proširila internetom i omogućila značajan fandrejzing za zagovaranje prava žena u tehnologiji.

Anica Petrović

Objavio/la članak.

ponedeljak, 7. Mart, 2016.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Anđela Šoškić

ponedeljak, 11. April, 2016.

Upravo zbog ovakvih članaka ima žena i muškaraca koji se ograđuju od feminizma. Ovo je antireklama za StartIt, i antireklama za Lean In. Tekstovi koji propagiraju dolazak nekakve ženske vladavine odbijaju ljude koji se zalažu za ravnopravnost, i zbog njih je feminizam postao "ružna reč", etiketa koju oklevamo da prihvatimo. Podsetila bih samo dame iz Lean In koje ovo čitaju na rezultate ankete ove grupe - šta je jedna od glavnih stvari u koju žene ne žele da taj pokret pretvori. Takođe, budite sigurne da ovakvi stavovi nisu u osnovi kampanja koje su upućene i jednom i drugom polu u cilju povećanja ravnopravnosti, kao što je He for She. Štaviše, koliko bi blesav jedan muškarac trebalo da bude da bi se uključio u borbu za sopstveno potlačivanje? I za kraj, recimo da je to što ste naveli Tesla zaista i rekao i recimo da je bio u pravu u pogledu ženskih nadmoćnih kapaciteta (na stranu nekritičko uzimanje navodnih Teslinih reči kao tačnih samo zato što ih je on rekao, bez nekog osnova da im se veruje). Pitanje ko je sposobniji ili jači ili štagod nema veze sa pitanjem ko treba da uživa nadmoć. Jedno je stvar činjenica, a drugo stvar toga šta ćemo mi izabrati da uradimo sa time što nam je dato.

Lale

utorak, 15. Mart, 2016.

Zasto se ogranicavati samo sa zenama? Treba sve ljude inspirisati da se bave informacionim tehnologijama, gde jedan/na ima priliku da konstantno uci i usavrsava se. Sada me zaintrigirala cinjenica da ste promenili autora ovog clanka, bukvalno ste stavili Anicu kao autora iako svi znamo da je Zoja prvobitno bila objavilac ovog gnusnog teksta. Postavljam pitanje, zasto ste to uradili? Da li zbog toga sto Zoja ne zeli da ima mrlju u svojoj karijeri ili ste stavili ovu Anicu zbog toga sto je veci feminacista od Zoje? Jednostavnim cackanjem po netu sam shvatio da su gore pomenute osobe prepisale ovaj clanak od portala "brainpickings". Kakva ironija, zar ne? Obe su zenskog pola i obe se "bore" za nekakvu ravnopravnost (koju realno niko ne stavlja pod pitanje) a pritom ne rade nista, vec samo prepisuju i prevode sa engleskog na srpski. WOW KAKAV ZURNALIZAM, SVAKA CAST! Nije ni cudo sto ste feminacisti kada niste u mogucnosti da sastavite sopstveni tekst, istrazivacki zurnalizam je za vas metaficki pojam. Thumb's down.

Marija Zaric

sreda, 9. Mart, 2016.

Volela bih kada bi komentari vezani za zene u tehnologiji bili pozitivni. Trebalo bi dati konstruktivne savete kako osnaziti zene da se bave ovim poslom kojih jednostavno ima veoma malo. Moj savet: 100% inicijativa, entuzijazam i vera u sebe. Feminizam nije nikog povredio i cemu toliko negativne konotacije. Kada se zapocne prica o zenama konkretno u IT stvara se nepotrebna suvisna energija koja umesto da ih privuce da se bave ovim poslom, vise ih odbija, sigurna sam u to. 21 vek je vreme podizanja svesti o nama samima, okruzenju i tome da smo civilizovana, inteligenta vrsta koja razume, postuje, stvara bolji svet i ima dobar humor. Tesla je mislio da ce bliza buducnost biti bolja, ali istorija se uvek ponavlja. Hajde da budemo pokretaci novog talasa pozitivne energije u IT za sve nas: https://www.youtube.com/watch?v=fW8amMCVAJQ Malo dobrog zvuka: https://www.youtube.com/watch?v=Cv6tuzHUuuk https://www.youtube.com/watch?v=pAgnJDJN4VA Knjiga : Teri Pracet / Akrepski odred

Sinisa

utorak, 8. Mart, 2016.

@Jelena Lol na to sto kad se klikne na tvoje ime bude redirekcija na clanak sa nazivom 'Feminism, taking STUPIDITY to the next level'. Slucajnost? Nebih rekao...

Dusan

utorak, 8. Mart, 2016.

@Neko, mislim da nisi skapirao genijalnu kolicinu sarkazma u Jeleninoj izjavi. Jelena, imas pivo ili neko skroz zensko pice na moj racun!

Muskarac

utorak, 8. Mart, 2016.

Radim u IT kompaniji sa preko 100 zaposlenih i rado intervjuisemo zene. Iskreno, mnogo se redje javljaju nego muskarci ali to je problem koji dolazi iz sfere obrazovanja, ne iz industrije. Nedavno smo primili 3 devojke i ne postoji nikakav sovinizam povodom toga, odlicno su prihvacene. Cesto se cudim clanicma koji promovisu feminizam jer bar u mom okruzenju ne vidim problem zena u IT-u.

Miroslav

utorak, 8. Mart, 2016.

Smarate sa ovim clancima. Ovo je tehnoloski portal, sta poturate ideoloske tekstove kojima ovde nije mesto. Pogotovo sto je vecina citalaca ovog portala muska, u startit centru najvise dolaze muskarci itd.... Bukvalno vredjate svoju publiku i postovaoce vaseg rada.

Neko

ponedeljak, 7. Mart, 2016.

Jelena, necu da komentarisem tvoj komentar je mislim da moras malo da se smiris. Napisila si da na 1000 zaposlenih muskaraca dolazi 14 zena koje rade, razmisli samo da li je to realno?

Jelena

ponedeljak, 7. Mart, 2016.

Ćao, Zoja. Ne prestaješ da me oduševljavaš svojim člancima! Sve je tačno što si rekla!!! Sigurna sam da bar 90% CEO-ova tehnoloških kompanija u ovom trenutku kuje plan kako da zadrži žene VAN SVETA GDE PRIPADAMO! Zato sam ja razmišljala da napravim start-up koji će biti website koji izlistava sve kompanije gde nije zadovoljena norma za rodnu ravnopravnost među zaposlenima pa bi žene mogle lakše da dobiju poslove. Naravno da bi bile bolje od svih drugih kandidata i opravdano dobile posao, razume se. Isto kao i bilo gde... Samo što ovde MORAJU da ih prime!!! Kapiraš??? Genijalno. Kada bi videli broj takvih firmi, muškarci bi shvatili da žene čine samo 0.14% radne snage i plaćene su i do 70% manje, a bolje su radnice. (Source: www.feminazism.com) Kako su samo glupi. Ne znam zašto ne zapošljavaju bolje radnike po 70% nižim cenama. Užasni su. Nastavi sa odličnom obradom članaka, toliko je bolji od onog sa brainpickings-a! Jedva sam razumela šta tamo pričaju, i to još nakon što sam pročitala tvoj članak. Ono zbog čega te posebno volim je što koristiš publicitet ovog bloga da propagiraš feminističku agendu! P.S. Vidimo se na sledećem Ruby on Rails for Girls-u. Mnogo sam tamo naučila, posebno o rodnoj ravnopravnosti! GIRL POWER! NIKOLA TESLA GENIJE!!!!!

Lale

ponedeljak, 7. Mart, 2016.

Teski feminacizam srmdi u ovom clanku. Bezobrazno iskoriscavanje jednog od najvecih umova koji su postojali na Zemlji, zarad propagiranja trenutnih uverenja. Da se razumemo, oba pola imaju ista prava, ali ne i iste sposobnosti. Ne bi me cudilo da saznam da zenski um mnogo bolje kodira od muskog. Ono sto mi smeta je to sto se interpretacije predstavljaju kao cinenice, sto je veoma pogresno. Sramota da te bude Zojo zbog ovog clanka, mislio sam da je ovo ozbiljan portal.