Nije neobično da PIO fond ulaže u Facebook, to su shvatili u Republici Srpskoj 

Penzijski rezervni fond Republike Srpske uložio je u akcije kompanije Facebook i ostvario dobit.

Petar Paunović
20/04/2021

Penzijski rezervni fond (PREF) Republike Srpske ostvario je u prošloj godini dobit od 4,3 miliona evra od čega će Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja isplatiti dividendu od 2,6 miliona evra. Najveći prihod došao je od prošlogodišnje kupovine akcija Facebooka, Raiffeisen bank International i Berkshire Hathaway, piše Capital

„Trenutno je oko 40 odsto portfelja PREF-a u dužničkim finansijskim instrumentima, depozitima i gotovini što pruža uverenje da ćemo i budućnosti pružiti podršku penzijskom sistemu Republike Srpske“, kažu u Upravi društva.

Ukupni prihodi PIO Fonda Republike Srpske za 2019. godinu su bili 461 milion evra. Prema tome, PREF za sada ne doprinosi značajno, tek pola procenta, ali se konstantno uvećava ono što on vraća Fondu. 

U Srbiji se udeo dividendi u ukupnom prihodu računa u promilima. Prihod je 663 milijardi dinara, a od dividendi se dobija 3,4 miliona dinara, pokazuju izveštaji. Naš PIO fond ima i pogrešan naziv, jer stvara zabludu da ima nekakvu imovinu i da se penzije isplaćuju iz prinosa na kapital. Zapravo mi imamo tekuće finansiranje penzija, odnosno one zavise od toga koliko su doprinosa uplatili trenutni zaposleni. Klasično investiranje penzionih fondova u Srbiji možemo da vidimo kroz funkcionisanje dobrovoljnih, privatnih penzija. 

Međutim, dobrovoljni penzioni fondovi imaju zakonska ograničenja u pogledu ulaganja. Kako je rizik veliki, te može izazvati i socijalne nemire, Narodna banka mora da redovno kontroliše njihova ulaganja. Zato se ovakvi fondovi smatraju jednim od najsigurnijih načina za ulaganje kapitala, jer osiguranici teško mogu izgubiti uloženo. 

To znači da ovakvi fondovi ulažu u kompanije koje imaju stabilan rast i koje su dugo na tržištu. Na taj način se smanjuje rizik od naglog pada vrednosti akcija i gubitka uloženog, ali samim tim su teško mogući i nagli skokovi, koji bi značajnije povećali iznos. 

Ulaganje u Facebook je sigurno  

Kada se pogleda kriva koja prati vrednost akcija Facebooka poslednjih 10 godina, prilično je strma, sa povremenim padovima. Tokom jučerašnjeg dana tržišna kapitalizacija, odnosno vrednost svih akcija na berzi je bila 871,9 milijardi dolara. 

Yahoo Finance navodi da je očekivano da će međugodišnje stope rasta ukupnih prihoda ostati stabilne. Na to bi negativno mogli da utiču sve glasniji evropski regulatori. 

Berkshire Hathaway ima filozofiju kao i penzioni fondovi 

Berkshire Hathaway je američka multinacionalna holding kompanija, koja ima udeo u brojnim velikim firmama. Ako ne računamo veliki pad sredinom 2017, kada je vrednost akcija gotovo prepolovljena, te pad za nekih 20 procenata na početku pandemije, može se reći da tržišna kapitalizacija ove kompanije stalno raste i trenutno vredi 625 milijardi dolara. 

Na čelu kompanije je Voren Bafet, koji je već godinama među najvišim pozicijama na Forbesovoj listi. U početku su dugoročno ulagali u akcije, a sada su fokusirani na kupovinu celih kompanija. GEICO, Duracell i još nekoliko firmi je u vlasništvu ove velike kompanije, koja ima udele i u kompanijama American Express, Coca-Cola, Bank of America, Apple, a tu je i nekoliko avio prevoznika, koji su im bili u fokusu tokom 2016. godine. 

Ono što je važno za Berkshire Hathaway jeste filozofija njihovog ulaganja, koja je vrlo slična filozofiji koju moraju da poseduju penzioni fondovi, a to je investiranje u kompanije koje imaju stabilan rast. Kada su Čarlija Mangera, drugog čoveka kompanije pitali šta misli da li je gore uložiti u akcije Tesle ili bitkoin, bio je jednako skeptičan, jer su to novitarije koje nisu položile test vremena.  

Dakle, nema ničeg neobičnog ili spornog da penzioni fondovi ulažu i na taj način uvećaju svoj kapital, pa time i penzije svojih osiguranika. Svojevrstan je pokazatelj vremena to što se tehnološke kompanije, kao što je Facebook, smatraju sigurnim investicijama. Ipak, državni PIO fond u tako nešto nikada nije investirao, mada je povremeno višak u kasi pretvarao u nektretnine, međutim zarada od njih nije dovoljna da pokrije ni deo poslovanja, a kamoli da utiče na porast penzija. 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

utorak, 20. April, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije