U ponedeljak, 4. novembra, u 20 časova otvara se izložba Vladimira Mitrovića pod nazivom „Neželjeni pogled”. Vladimir je softverski inženjer i sistemski dizajner iz Beograda, ali je uvek sebe video kao ljubitelja vizuelnog. On radi na projektima koji delom ostaju u njegovoj struci, a istovremeno su i vizuelna umetnost.

Kroz proces izviđanja mrežnih topologija i analize dostupnih računarskih mreža Amazona, Facebook-a i Google-a, Vladimir Mitrović je analizom podataka vizuelizovao algoritam i stvorio neku vrstu matematičke apstraktne umetnosti koja je kinetička, a zbog činjenice da je uspevao da dopre samo do mrežnih sistema kompanija koje su dostupne javnosti, ove kinetičke virtuelne skulpture iznova se grade i razgrađuju uvek sa izvesnim promenama. To je posledica večito promenljivih algoritamskih sistema.

Umetnik

Vladimir Mitrović je rođen 1983. godine u Pančevu. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu (klasa 2002.) na smeru za računarstvo i informatiku. Dizajnom softverskih sistema se profesionalno bavi poslednjih 13 godina, a tokom karijere je radio za mnoge istaknute firme iz zemlje i inostranstva (Nordeus, Google, Apple). Vizuelnom umetnošću kreće ozbiljnije da se bavi 2015. godine, kada osniva svoj studio za generativni dizajn i umetnost – BRUTALISM.

Trudi se da u svom radu bude što transparentniji i da što više svog koda ponudi kao javno dobro, pod otvorenom softverskom licencom. Često govori na konferencijama i okupljanjima, drži radionice, i piše o procesu izrade svojih radova.

Izložba

Postavka slika Vladimira Mitrovića „Neželjeni pogled” će biti izložena od 4. do 17. novembra u Kulturnom centru Grad u Beogradu. Izložbu je podržala kompanija Comtrade System Integration.