Neutralnost neta u EU „pod napadom”: Šta je DPI i kako ugrožava privatnost korisnika?

Neki provajderi u EU diskriminišu korisnike tako što filtriraju ili više naplaćuju sadržaj kome žele da pristupe ili uređaje koje koriste da se konektuju.

Marko Marković - 10. Jul, 2019.

Neutralnost interneta – po kojoj provajderi moraju da obezbede ranovpravnu konekciju za svakog korisnika – goruće je pitanje u SAD već nekoliko godina. Oko prednosti i mana ukidanja neutralnosti, kao i oko mogućih posledica po Evropu, dosta se pisalo. Ono što je retko dovođeno u pitanje je odlučnost Evrope da ne krene istim putem kao i SAD.

Međutim, Daniel Markuson, ekspert za digitalnu privatnost u kompaniji NordVPN, upozorava da su neutralnost i sloboda interneta u Evropi u riziku, iako to korisnici još uvek možda ne primećuju. Čak 186 internet provajdera u Evropskoj uniji koristi Deep Packet Inspection (DPI) kako bi pratili internet saobraćaj njihovih klijenata. DPI je vrsta obrade podataka koji se šalju preko računarskih mreža, pomoću koje se oni detaljno pregledaju i preduzimaju akcije poput blokiranja, preusmeravanja ili logovanja.

Ovo znači da provajderi imaju moć da odrede koju količinu slobode će korisnik da dobije.

Internet bez ograničenja za sve

Iako Evropska unija ima zakone koji regulišu neutralnost interneta, Markuson napominje da neki provajderi diskriminišu određene korisnike tako što filtriraju ili naplaćuju sadržaj kome žele da pristupe ili uređaje koje koriste da se konektuju.

Telekomunikacione kompanije koriste razne metode, poput DPI-a da ispitaju našu upotrebu interneta, kako bi više naplatili paket ili određeni sadržaj. Ovo direktno narušava pravila tela Evropske unije (BEREC) koje je obrazovano u cilju regulacije telekomunikacionog tržišta u EU, koja nalažu da svi korisnici interneta moraju biti u mogućnosti da ga koriste bez ikakvih ograničenja.

Kako se neutralnost interneta zloupotrebljava?

Svaki internet paket koji uključuje uslove bazirane na sajtovima i uslugama kojima pristupate mora da ima mogućnost analize vašeg saobraćaja. Ukoliko vaš provajder nudi plan u kome vam je omogućeno korišćenje određenih aplikacija bez naplate potrošnje, to je više nego osnovno kršenje principa iza neutralnosti interneta. To je, takođe, kršenje vaše privatnosti, pošto je jedan od načina da se napravi razlika između različitih tipova saobraćaj, upravo korišćenje DPI-a.

Kada korisnik jednom prihvati DPI, provajder može da ga koristi na mnogo načina: da ograničava konekciju, cenzuriše sadržaj i prati saobraćaj korisnika mnogo detaljnije nego ranije. U EU postoji pravna zaštita protiv ovakvih intruzivnih postupaka, kako je onda moguće da su korisnici još uvek u riziku?

Zaštita neutralnosti interneta u Evropi

Iako je neutralnost interneta već praktično mrtva u SAD, Evropa se još uvek bori za otvoreni pristup internetu i transparentnost. U EU, jednako pravo na pristup internetu je zaštićeno članom 3 EU regulacija 2015/2120. Međutim, Evropska asocijacija za digitalna prava (EDRi), koja se već godinama zalaže za snažnu neutralnost interneta, upozorava da se sve više koriste tehnologije koje narušavaju privatnost, poput DPI.

EDRi zagovara nova pravila za neutralnost interneta u Evropi, dok se neke telekomunikacione organizacije zalažu za uvođenje DPI u zakonodavstvo. Ove kompanije tvrde da neutralnost interneta zapravo smanjuje konkurenciju na tržištu što može da ograniči rast, fleksibilnost i ulaganje u nove infrastrukture.

Gubitak neutralnosti interneta

Bez neutralnosti interneta u Evropi, provajderi mogu da ograniče šta možete videti na internetu i kako ga uopšte možete doživeti. Kada je izgubimo, određeni sadržaj i usluge mogu biti potpuno blokirani od strane nekih provajdera. Oni bi mogli i da nateraju određene sajtove da im plate ili, u suprotnom, da im se uspori saobraćaj, što bi neke manje internet servise moglo da potpuno uništi. Oni koji se zalažu za neutralnost se plaše gubitka zaštite i privatnosti korisnika, dok će jedinu korist imati provajderi.

Uz pomoć BEREC-a i EDRi-a, lakše je boriti se za naša prava, kvalitet usluge, fer konkurenciju i transparentnost. Da nema neutralnosti interneta, danas možda ne bismo imali servise kao što su YouTube ili Netflix.

Kako možemo da se borimo?

Iako je korišćenje virtuelne privatne mreže (VPN) dobro rešenje za borbu protiv provajdera, ovako ćete zaštiti samo sebe i vašu porodicu. Markuson je naglasio kako je od izuzetne važnosti da se vaš glas čuje i da stavite do znanja zakonodavcima u vašoj zemlji da korisnici interneta žele da se neutralnost zaštiti i podstiče.