Aktivisti se izborili za neutralnost interneta: objavljena preporuka Evropske komisije

BEREC uslišio želje zagovornika internet neutralnosti

BEREC, savetodavno regulatorno telo za elektronske komunikacije Evropske Komisije objavilo je legislativne smernice koje se tiču neutralnosti interneta. Tekst je nastao nakon trogodišnjeg istraživanja i javne rasprave koja je pokrenula kampanju SaveTheInternet.eu i okupila pola miliona aktivista, uključujući i mnoge firme poput SoundClouda, DuckDuckGoa, 500 startupsa

Nakon otkrivanja zloupotreba – usporavanja ili blokiranja protoka na internetu (poput slučajeva sa Netflixom ili Verizonom), zagovornici neutralnosti shvatili su da se moraju obratiti zakonodavcu. Jezičke nepreciznosti i nejasnoće u zakonskim aktima ostavljale su rupe koje su ovakvo ponašanje činile legitimnim pod izgovorom “bezbednosti” ili “kontrole”.

Po čemu su ove smernice drugačije od prethodnih?

Aktivisti smatraju da su u tekstu najznačajnije jezičke promene. Opšta mesta u jeziku (poput “specijalizovanih usluga”) su dodatno precizirana i time manje podložna zlopuotrebi od strane provajdera. Smernice sadrže preporuku i da se izbegne dozvola provajderima za blokiranje opcije prevezivanja. Specijalno mesto u smernicama dobile su takozvane prakse “nultog rejtinga”, odnosno situacije u kojima provajderi ne naplaćuju protok potrošen za korišćenje neke aplikacije ili sajta, što takođe dovodi do nelojalne konkurencije.

Iako je ovo neporecivo veliko dostignuće za zagovornike neutralnosti interneta, i dalje su u pitanju samo smernice, dok se na državama članicama ostaje da odrede stepen i način sprovođenja. U tekstu se i dalje može pronaći dozvola provajderima za kontrolu sadržaja koja se tiče sigurnosti.  Ova preporuka se često zloupotrebljava da bi se uništila zdrava konkurencija. Takođe, iako je ovo postignuće značajno, zagovornici su možda dobili bitku, ali ne i rat, jer provajderi nikada neće prestati da se bore da na nove i kreativne načine da zaustave konkurenciju.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Maja Marković

Unesite termine za pretragu