Netflix ne daje bonuse zaposlenima jer „štete poslovanju”

„Postoji loš uticaj na inovativnost kompanije ukoliko zaposleni imaju zagarantovani bonus za uspeh koji postignu.”

Kompanija Netflix ne daje bonuse svojim zaposlenima za postignute uspehe, a ovo navode kao jedan od razloga zašto su nadjačali konkurenciju među striming servisima, piše Business Insider.

„Poslednje što želimo je da naši radnici budu nagrađeni za cilj koji je postavljen prošlog januara”, izjavio je CEO Netflix-a.

Logika iza ovakve odluke bi trebalo da bude u tome da se kompanija postavi u poziciju da može brzo da promeni smer u kome se kreće, i tako odgovori na nagle promene poslovne klime. CEO Netflix-a je u svojoj knjizi napisao da je rizično da se zaposleni fokusiraju na takav cilj, umesto na ono što je najbolje za kompaniju u datom trenutku.

On smatra da su ljudi najkreativniji kada imaju dovoljno veliku platu pomoću koje mogu da odstrane određenu količinu stresa iz svog života. Međutim, dodao je, postoji loš uticaj na inovativnost kompanije ukoliko zaposleni imaju zagarantovani bonus za uspeh koji postignu.

Prvi čovek kompanije je otišao dotle da uporedi Netflix sa Warner-om i Disney-em, za koje smatra da nisu fleksibilni kao njegova kompanija, upravo zbog toga što nagrađuju svoje radnike.

Princip Netflix-a je, kaže, da jednostavno podigne plate ljudima koji su se dobro pokazali u prethodnoj godini. Međutim, u izvorima koji su nama dostupni nije navedeno po kojim metrikama se odlučuje koji radnik se pokazao dobro, a koji ne, pa i na kraju, kako se to suštinski razlikuje od davanja bonusa.

Inače, ova filozofija je počela da se primenjuje u Netflix-u pre tri godine, nakon što je došlo do izmena u poreskim zakonima SAD. Tada su bonusi koji su direktori kompanije primali za postignute uspehe pretočeni u standardnu platu.

U tužbi koju investitori uputili Netflix-u u tom periodu, navedeno je da su još od 2015. godine „nameštali” bonuse svojim direktorima. Naime, oni su postavljali ciljeve za koje su znali da će biti lako dostignuti i tako, do jula 2017. godine, direktorima omogućili da dobiju bonuse u sedam od osam kvartala (pri čemu su u jednom kvartalu „podbacili” za samo 1%).

Direktorima je tako isplaćeno 18,73 miliona dolara kroz bonuse.

„Svojim postupcima, okrivljeni su lažirali procese nadoknada, čime su garantovali rukovodiocima Netlfix-a ogromne isplate, i pritom zavarali investitore da su ove isplate opravdane postizanjem zadatih ciljeva na osnovu učinka”, navedeno je tada u tužbi.

Tužba je prošle godine odbačena zbog toga što „nije dala dovoljno jake dokaze da je uprava Netflix-a bila upoznata sa ovom šemom”.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Marko Marković

Unesite termine za pretragu