Nemanja Karanović je zaljubljenik u IT i programiranje od malih nogu, što je uticalo i na njegov izbor školovanja. Posle završenog fakulteta počeo je da radi kao junior test developer i sada se testingom bavim više od sedam godina. Iza sebe ima nekoliko uspešnih projekata, a trenutno obavlja posao senior test developera na klijentskom projektu, dok je paralelno i u roli department menadžera gde vodi tim kolega testera i prati njihov rad i napredak u karijeri.

Za sredinu u kojoj radi kaže da je vrlo dinamična, što mu odgovara jer voli da ide u korak s tehnologijom, da se razvija, da gradi nova znanja, pa samim tim i istražuje i koristi razne alate. 

Pored posla, voli da provodi vreme sa porodicom i prijateljima, putuje, posećuje festivale i redovno se bavi sportom. 

Hardver

Zbog specifičnog setapa u kom trenutno radim, koristim dva laptopa. Nekada je nezahvalno imati dve mašine, ali s obzirom na to da je većina stvari koje su mi potrebne za rad (a i privatno) na cloudu, ovo i nije neka prepreka. Dakle, jedan fini sync na svim uređajima rešava stvar 😊

Sa jedne strane, tu je moćni Lenovo Z51-70, sa grafikom spremnom za opasnu multimediju i još bolje igre. Kada sam dobio ovu mašinu, tadašnji Pro Evolution Soccer je gurao na max (hehe… nadam se da šefica ne čita ovo 😊). Full HD displej od 15’’ je prijatan za svakodnevni rad i kodiranje. Kombinacija i7 procesora, 16GB rama i SSD-a mi pruža pouzdanost i brzinu, pa čak i onda kad imam gomilu otvorenih tabova u Chromu, a pored toga još par IDE — ne desi se da štuca ili zakuca.

Sa druge strane je Lenovo ThinkPad sa displejom od 13’’, znatno slabiji od prethodno pomenutog, ali zato vrlo praktičan. Ova mašina je za mašina za pokret 😊. Prvo zato što je lagana, a drugo, zato što je jednim kablom zakačena na dock station i kada treba odjuriti negde sa njom, lako je iskopčati, spakovati i poneti. Sjajna je za administrativne i office zadatke, tj. za menadžerske taskove.

Dok sam u kancelariji za stolom, oba laptopa su zakačena za po jedan monitor. Radi se o modelima DELL U2412M. Nemam posebnih komentara za monitore, veliki su ekrani i prijatni za moje osetljive oči 😀. Uz to, dva puta po Logitech M235 bežični miš. Nisam zahtevan po pitanju periferija, dodatne tastature ne koristim, a od miševa tražim da nemaju repove iliti kablove.

Slušalice, tj. headset na poslu uglavnom koristim za onlajn sastanke, a i kada želim da se fokusiram na rad ili na slušanje muzike. Posle godina korišćenja raznih slušalica koje se kablom na USB priključuju na komp i moje frustracije zbog zapetljanih kablova i njihovog raspetljavanja minut pred sastanak, odlučio sam da uzmem Logitech H800. Vrlo sam zadovoljan koliko su slušalice udobne, kao i samim kvalitetom zvuka. Jedno što bih voleo da baterija traje malo duže…

Pored ovih slušalica koje koristim isključivo za posao, za sve ostale privatne potrebe imam Huawei Honor AM61. Imaju taj silikonski dodatak koji fiksira slušalicu na uho, što je jako zgodno za mene jer mi iz jednog uha konstanto ispadna jedna klasična bubica 😀. Njih redovno koristim za trening, zvuk je odličan, prilično je izolovana spoljašnja buka i baterija traje dugo.

Pored dva laptopa, tu je i iPad. Njega koristim u svrhe testiranja i to je sve. Nisam previše sklon prema Apple uređajima, pa mi možda zato i nije toliko interesantan.

Uvek i svuda uz mene ide Huawei P20. Bio sam strastveni Samsung korisnik, ali sam pre godinu i po dana odlučio da malo promenim i probam Huawei. I nisam se pokajao. Ovaj telefon mi daje mogućnost da završim većinu zadataka vezanih za posao, sve sem kodiranja… to još uvek nisam probao 😊. Privatno ga koristim za društvene mreže, fotografije, podsetnike, kalendar, trening, kurseve… sve.

Tu su uvek sveska i olovka za brze beleške sa sastanaka i ideje koje mi u momentu padnu na pamet. Ovo se ispostavilo kao najsigurnije sredstvo u smislu bezbednosti informacija, jer… to što ja napišem niko ne može da pročita 😊.

Softver

Nekoliko godina unazad radim na projektima koji su usko vezani za Microsoft tehnologije, pa samim tim koristim i njihove alate. 

Outlook je neizbežan kao osnovno sredstvo komuniciranja mejlom, za zakazivanje sastanaka, praćenje taskova i sinhronizaciju sa kolegama. Koristim ga od prvog dana na poslu i bilo bi mi čudno da mi dan počne bez njega.

Skype, Skype for Business i Slack su tu za dopisivanje, brzu komunikaciju, pozive, video pozive i onlajn sastanke. Slack mi je najdraži, zbog velike mogućnosti prilagođavanja, a Skype i Skype for Business verzije za smartphone (što se mene tiče) mogu da se koriste samo kad mora jer su spori, nepouzdani i nestabilini.

Za praćenje rada i organizaciju posla u timu koristimo JIRA-u, koju takođe koristim kao alat za prijavljivanje bagova. Iz istog paketa, dolazi i Confluence, gde držimo dokumentaciju i beleške na nivou tima. Ono što je dosta zgodno je to što ova dva alata imaju integraciju pa je lako uvezati dnevne taskove sa dokumentacijom i specifikacijama.

Git – pretpostavljam da je svako ko se bavi developmentom bar čuo za Git, iako ga možda i ne koristi. Radimo na velikim, jedinstvenim i kompleksnim sistemima i za kontrolu verzije koda koristimo ovaj sistem.

Bitbucket je još jedan alat iz Attlassian paketa, prvenstveno zadužen kao skladište sistema za kontrolu verzije koda. Pored toga, izuzetno olakšava code review koji radimo u okviru tima. Ima odličnu podršku za continious delivery, gde možete kreirati pipeline za svoje potrebe, bilo da je u pitanju build, test ili deploy koda.

Testing

Hm… Odakle početi… Testing alati u mnogome zavise od tehnologija na konkretnom projektu, tako da sam imao prilike da se upoznam sa mnogim. Hajde da počnem od test management alata.

TestLink za pisanje testova, njihovu organizaciju, kreiranje test planova, izvršavanje testova, kreiranje raznih izveštaja. Kroz projekte sam uglavnom ovaj alat koristio za test menadžment, a prednost mu je to što je besplatan i open source. Jedina zamerka može da bude na UI koji na prvi pogled nije toliko intuitivan, ali je posle nekog vremena korišćenja lako navići se na njega.

Test automatizacija

Za UI testiranje sam najčešće koristio Selenium, i u mom slučaju je to u kombinaciji sa C#, uz SpecFlow kao dodatak za Behivor Driven Development i NUnit kao .NET framework za testiranje. 

Godinu dana unazad radim u timu koji razvija aplikaciju čiji je front-end pisan u React-u. Dolaskom ovog i sličnih JavaScript framework-a, došli su i novi test alati. Malo guglanja šta je najbolje koristiti za automatsko testiranje React aplikacija će vas dovesti do Cypress-a. Ovo je jako moćan alat, koji radi odlično sa JavaScript aplikacijama. Ima dosta korisnih funkcionalnosti i prilično je intuitivan, čak i za mene koji nisam bio toliki poznavalac JavaScript-a kada sam počeo da ga koristim.

Sem testiranja UI, integraciono testiranje i testiranje API i servisa obavljam uglavnom koristeći SoapUI i Postman. Zbog brže isporuke softvera, a samim tim i dobijanja rezultata testova, uglavnom i ovaj deo automatizujem pisanjem jedinstvenih framework-a, kombinacijom C# i NUnit-a.

Chrome

Chrome mi je podrazumevani browser. Koristan mi je sync pa mogu lako da podesim svoj nalog na više uređaja. Od ekstenzija koristim AdBlock – jasno mi je da mnogi zarađuju od reklama, a moje mišljenje je da se u poslednje vreme preteruje s tim, pa gledam da ih eliminišem na svakom koraku. Tek kad isključim AdBlock na nekom sajtu vidim u stvari kolika je razlika.

DuckDuckGo Privacy Essentials – ovo sam nedavno počeo da koristim na predlog kolege, što je u suštini anti tracker. Takođe, ovaj dodatak podesi automatski pretraživač na DuckDuckGo koji daje generalne rezultate pretrage, a ne kreirane na osnovu algoritma tracker-a, istorije… i čega god još pored toga.

LastPass Password Manager, za čuvanje svih kredencijala, jer mi je dosadilo da posle nekog vremena iznova koristim Forgot your password.  Takođe ima autologin na sajtove koji su sačuvani.

MagicActionsForYouTube mi je isprva bio interesantan samo zbog jednog, a to je bio prekidač u gornjem levom uglu (nalik onom za bojler za kupatilo) koji uključi-isključi dark theme. A posle sam video da ima i drugih kul opcija kao volume na mouse scroll, autoplay on only if list, cinema mode, no adds, no annotations.

MateTranslate – vrlo zgodan prevodilac koji na dupli klik otvara context menu sa prevodom.

The Great Suspender koji stavlja neaktivne tabove u sleep mode i tako štedi resurse mašine.

I za kraj…

Kao što sam već spomenuo, radim u vrlo dinamičnom okruženju, kao i većina IT profesionalaca, što iziskuje da pratim trendove, učim nove tehnologije i baratam novim alatima. Dao sam vam opis skupa alata koje trenutno koristim, što se vrlo brzo može promeniti, jer dok čitate ovaj tekst moguće da koristim neki novi 😀.


Ukoliko želite da budete deo rubrike Kreatori i alati, pošaljite nam svoj CV i/li portfolio na mail [email protected]