Nekoliko izmena na stranicama Wikipedie u manje gradove može dovesti 30 % više turista 

Jedan od najjednostavnijih načina da se dopuni gradska kasa, ni manje ni više, može biti ažuriranje stranica na Wikipediji.

Borislav Djilas
20/09/2020

Eksperiment ekonomista na privatnom istraživačkom institutu Collegio Carlo Alberto u Torinu i Centru za Evropsko ekonomsko istraživanje (ZEW) u Manhajmu pokazao je da nekoliko jednostavnih izmena na stranici popularne „internet enciklopedije” kasu manjih gradova može dopuniti sa više od 100.000 evra prihoda od turizma.

Istraživači su nasumično izabrali nekoliko gradova u Španiji a zatim dodali nekoliko pasusa o njihovoj istoriji i lokalnim atrakcijama, kao i fotografije tih područja u HD rezoluciji, prenosi Guardian.

Rezultati su pokazali da bi gradovima, koji na svojim Wikipedia stranicama imaju svega nekoliko informacija, manje izmene mogle da dovedu 30 odsto više turista.

Većina ubačenog sadržaja jednostavno je prevedena sa španske Wikipedie na francuski, nemački, italijanski ili holandski, što je imalo, kako se tvrdi, neposredan i izuzetan efekat — samo dva nova pasusa i jedna fotografija doveli su do povećanja broja noćenja turista u gradu za oko 9 odsto tokom turističke sezone, dok je u pojedinim slučajevima rast bio još veći.

„Ukoliko bismo ovo proširili na čitavu turističku industriju, uticaj bi bio ogroman i merio bi se u milijardama evra”, napisali su autori eksperimenta.

Efekat je toliko velik da se autori pitaju zašto se više gradova širom sveta nije zabavilo uređivanjem svojih stranica. Wikipediu najvećim delom razvijaju volonteri, ali prosto unošenje dodatnih informacija o određenim temama moglo bi da donese veliku nagradu u odnosu na utrošeno vreme.

Kada govorimo o tome koliki bi mogao da bude uticaj uređivanja stranica pojedinih srpskih gradova i naselja na stranicama Wikipedie, svakako bi bilo interesantno videti kako bi se sličan poduhvat odrazio na konkurentnost turističke privrede u našoj zemlji.

Prema izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije donetim juna 2018, određeno je da u Srbiji staus grada ima 28 lokalnih samouprava, a na ovu brojku treba dodati i Beograd, koji kao glavni grad ima poseban status.

Iako je najveći broj gradova na stranicama Wikipedie predstavljen na engleskom jeziku, ostaje pitanje koliko bi dopunjene verzije na drugim popularnim svetskim jezicima doprinele razvoju pojedinih naselja. 

Šta se desilo tokom eksperimenta? U praksi su se pokazali pojedini nedostaci istraživanja. Naime, u roku od 24 sata gotovo sve dodate informacije na holandskom jeziku su uklonjene, što je primoralo istraživače da ispitivanje ograniče na preostala tri jezika, francuski, nemački i italijanski.

Urednik holandske verzije primetio je eksperiment pa je timu istraživača zabranio da unosi nove izmene obzirom da, kako je rekao, komercijalno uređivanje stranice nije dozvoljeno. Ocenio je da je eksperiment prešao “dozvoljenu granicu”.

Inače, ovo nije prvi put da se ističe prevelik uticaj online enciklopedije. Istraživači su podsetili i na eksperiment koji je pokazao da dodavanje novog naučnog sadržaja u okviru stranica Wikipedie „izaziva promene na stotine članaka u naučnim časopisima”.

S druge strane, nije tajna da Wikipedia u mnogim slučajevima ne može biti najpouzdaniji izvor informacija, što pokazuje i slučaj američkog tinejdžera koji je 10 godina uređivao kompletnu škotsku verziju na ovoj platformi.

Borislav Djilas

Objavio/la članak.

nedelja, 20. Septembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije