Nedeljni osvrt 72: DataMaid dobio investiciju, startovao StartLabs prvi akcelerator u Srbiji

Uglješa Erić - 16. Septembar, 2013.

Prošla sedmica je prošla u duhu dva nama veoma draga događaja, a svakako značajna za sve koje zanimaju preduzetnički poduhvati. DataMaid, kao prvi tim sa Startap akademije, je dobio investiciju od bugarskog akceleratora Eleven, a pokrenut je i StartLabs, prvi akcelerator u Srbiji.

1. Prva investicija u jedan tim sa Startap Akademije — DataMaid primljen u Eleven!

Beogradski startap Datamaid, polaznik prve generacije Startap Akademije je primio prvu seed investiciju od sofijskog Elevena. Standardni uslovi ovog akceleratora podrazumevaju 25.000€ za 8% kompanije. DataMaid želi da riješi problem velilkog obima sadržaja sa nekog događaja. Samo najbolje fotografije, video zapise, tekstove i ostali multimedijalni sadržaj možete da “tagujete” i kasnije olakšate sebi pravljenje priče, izvještaja, uspomene.

Velika vijest prošle sedmice je otvaranje domaćeg akceleratora StartLabs. Objavili smo dva teksta, jedan kao vijest, a drugi kao intervju sa informacijama kako da aplicirate.

2. StartLabs, prvi akcelerator u Srbiji, ulaže do 50.000$ u startape iz regiona, vodi najbolje u San Francisko

StartLabs je prvi seed fond i akcelerator osnovan u Srbiji sa ciljem da investira u tehnološke startape iz Srbije i Zapadnog Balkana.

Osnivači fonda su Voja Lalić i Nebojša Lazić koji već duži niz godina osnivaju uspješne tehnološke biznise na relaciji Beograd—San Francisko, neke od kojih su beogradska Pamet, Vision Inc, MotionApps i Vicert.

3. Voja Lalić, StartLabs: Dobar startap zna šta ne zna i šta da pita

Intervju sa jednim od osnivača StartLabsa. Kako i zašto su osnovali akcelerator i koje karakteristike treba vaš startap da ima da bi bio primljen.

Pisali smo i najave za dva zanimljiva događaja:

4. Dvonedeljni besplatni kurs programiranja za studente – Develop IT

Studentska organizacija AIESEC organizuje dvonedeljni besplatni kurs programiranja u okviru konferencije Develop IT. Kurs je namjenjen studentima tehničkih fakulteta koji imaju želju da idu na internacionalnu praksu.

5. Startup Weekend u Novom Sadu

Oprobani mehanizam Statup Weekend događaja dolazi i u Novi Sad. Još jedna prlika da uz sjajne mentore i predavače predstavite svoju ideju i dobijete povratne informacije koje mogu da vam znače u daljem razvoju. Događaj koji mijenja pogled na preduzetništvo.

I na kraju izvještaji sa dva događaja, u Beogradu i Novom Sadu:

6. DaFED Meetup #14: Razvijaj lokalno, distribuiraj globalno, i nauči kako da e-učiš

DaFED (Designers and Front End DevelopersMeetup je događaj koji se dešava na mjesečnom nivou, okuplja ljude iz srodnih sfera. Osmišljen je tako da ima deo sa predavanjima stručnjaka, i kasnije druženje i upoznavanje. U tekstu su snimci, kao i sumiranje utisaka sa događaja.

7. Startit Meetup #12: Belgija, grantom do investicije i Spark.me

Startit Meetup u svom 12 izdanju je donijeo priču iz Belgije, o državnom sistemu koji pomaže preduzetnicima, priču iz Srbije o KISS MENU ekipi, kao i priču iz Crne Gore o Spark.Me konferenciji koja se održava u Budvi.

 

Pridruži se → prvo predstavljanje rada Tesla Nationa