Dvoje naučnika sa Stenforda uspeli su da otvore kod Moderna vakcine protiv kovida i otkriju njen sadržaj.

Rezultate svog rada načinili su dostupnim svima i postavili dokument od četiri stranice na GitHub, od čega su samo dve strane u stvari kod. Iako se tehnologija za mRNA vakcine razvija preko deset godina, sam princip je prost, na šta i ukazuje jednostavan kod od dva sintetička RNA niza, čime se samo potvrđuje da iza vakcina ove vrste ne stoji ništa zloćudno.

Kako prenosi Mashable, naučnici su iskoristili sitne ostatke iz već potrošenih doza vakcina kako bi sakupili dovoljno materijala za rad. Potom su upotrebili podatke iz brojnih tekućih istraživanja i istakli putativne gene koji su tokom 2021. godine počeli da se pojavljuju u većem broju, što u kontekstu svega ostalog što je poznato o drugim RNA i njihovim funkcijama, ukazuje na vakcinu.

Kako kažu, iako je ovo moguće uraditi i kasnije, za nauku i za druge istraživače je od velike koristi da što pre dobiju pristup ovim sekvencama, što je i razlog zašto su svoje rezultate javno obelodanili. Na primer, naučnici koji se bave sekvenciranjem gena i tokom istraživanja naiđu na nov kod, sada će lako moći da saznaju da nisu u pitanju štetni faktori.

Igrom slučaja, ovo nije prvi put da se kovid vakcina „hakuje”. Decembra prošle godine, programer i osnivač PowerDNS-a učinio je isto sa Pfizer-ovom vakcinom i postavio rezultate na svom blogu. Istraživači sa Stenforda uporedili su svoje istraživanje sa njegovim rezultatom, što je po svoj prilici potvrdilo njihovu metodologiju.

Iako ovo ne znači da će se vakcine uskoro proizvoditi po podrumima, svakako je dobro imati „izvorni kod” kako ne bi morali da imamo posla sa restriktivnim patentima, što bi, barem u teoriji, značilo da bi ove sekvence mogle da predstavljaju putokaz ka proizvodnji, iako je sam proces znatno složeniji.

Pošto se Moderna nije pobunila, biće da su i oni svesni da je u pitanju trud za javno dobro.