Naučnici napravili Game Boy na solarni pogon

Baterija konzole otišla u prošlost, energija dolazi od pritiska na dugmiće

Istraživači sa Univerziteta Nortvestern i Tehnološkog univerziteta Delft u Holandiji predstaviće sutra novi projekat — prilagođenu verziju čuvene konzole Game Boy koja umesto baterija za napajanje koristi solarne panele ali i samu aktivnost korisnika.

Za razliku od neisplativih i ekološki opasnih baterija, koje su originalnoj konzoli iz 1989. godine zadavali velike muke jer se baterija brzo trošila, novi uređaj pod nazivom „Game Boy Engage” sakuplja energiju od sunca, ali i od gejmera.

„Ovo je prvi interaktivni uređaj bez baterija koji energiju dobija od aktivnosti korisnika. Kada pritisnete dugme, uređaj tu energiju konvertuje u nešto što pokreće vaše igranje”, objašnjava jedan od istraživača.

Inače, s obzirom na to da konzola ne može da prikupi dovoljno energije kako bi radila neprekidno, Engage je osmišljen tako da se može isključiti i uključiti pritiskom na dugme, a da pritom to nema nikakvog uticaja na samu igricu. 

Preciznije, ne morate da pritiskate „save” svaki put kada dođe do prekida ovog specifičnog napajanja.

Pored navedenog, konzola ima još nekoliko ograničenja — ne poseduje zvuk i isključuje se na svakih desetak sekundi, što istraživači smatraju prihvatljivim nedostatkom za manje zahtevne igrice poput šaha, tetrisa i pasijansa. 

„Održivo igranje će postati realnost, a mi smo napravili veliki korak u tom pravcu tako što smo se u potpunosti oslobodili baterija. Uz pomoć naše platforme želimo da poručimo da je moguće napraviti održivi gejming sistem koji će korisnicima omogućiti zabavu i radost”, kažu naučnici Tehnološkog univerziteta Delft.

Konzola, za koju CNET ocenjuje da je dizajnirana kako bi pokrenula revoluciju u gejmingu, predstavlja rezultat višegodišnjeg istraživanja, dok se u široj slici dotiče pitanja globalnog zagrevanja i ekološkog uticaja savremene tehnologije.

Platforma će biti predstavljena na godišnjoj virtuelnoj konferenciji Udruženja za računarske mašine UbiComp.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Borislav Djilas

Unesite termine za pretragu