Status radnika preko platformi, nastavnika jezika i sličnih zanimanja treba urediti kao nestandarni oblici radnog angažovanja preporučuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Ministarstvu za rad kako bi se uklonile administrativne prepreke za poslovanje. 

Udruženje radnika na internetu pita, zašto se problem frilensera rešava samo kroz preporuku Ministarstvu rada, odnosno zašto preporuke nisu upućene i Ministarstvu finansija, koje je odgovorno za trenutni spor između frilensera i poreznika? 

„NALED je sproveo anketu namenjenu frilenserima, koju je nažalost popunilo samo oko 500 ispitanika. No, pitanja i rezultati ankete, kao i to što je sprovedena posle poziva Poreske uprave na samoinicijativno prijavljivanje prihoda iz inostranstva, govore da je pitanje oporezivanja frilensera bilo veoma važno za tu alijansu. Zašto nema nikakvih preporuka po ovom pitanju upućenih Ministarstvu finansija možemo samo da nagađamo, a to ne bismo hteli da radimo”, kaže Tamara Petrović iz Udruženja radnika na internetu.  

Zapravo, ono što NALED navodi tiče se budućeg uređenja frilenserskog rada, a Petrović ga ocenjuje kao opisivanje bez smernica i suštinskih predloga. Kako su nam u NALED-u rekli, rade na detaljnijoj razradi tog predloga, te za sada ne mogu dati više informacija o svojoj ideji. 

Ono što URI uočava jeste da se u opisu zaobilaze termini kao što su frilenseri, radnici na internetu, digitalni radnici i slično. Ukoliko se pogleda sam predlog navedeno je da bi „ovaj model radnog angažovanja trebalo ograničiti na određene vrste poslova (npr. umetnike, nastavnike jezika, ulične svirače, radnike preko platformi, spremačice, i sl.) koji nemaju unapred definisane poslodavce, kao i zaposlene koji rade kod stranog poslodavca”. 

„U slučaju donošenja novog propisa, bilo bi neophodno urediti jednostavan elektronski način prijave (jedinstvena elektronska aplikacija po uzoru na Registar sezonskih radnika u poljoprivredi), urediti poreski tretman ovakvog angažovanja po pragovima zarade, odnosno urediti obaveze po pitanju plaćanja poreza i doprinosa, ostvarivanje prava, i olakšice”, navodi NALED na 62. strani najnovije Sive knjige

Za URI ostaje pitanje zašto se u ovoj alijansi nisu više bavili frilenserima, s obzirom na to da su uradili istraživanje i dobili rezultate. Podsećaju da su još na pregovorima od predstavnika države dobili najavu zakona o fleksibilnim oblicima rada, koji bi treba da bude donet do kraja ove ili počtkom naredne godine. 

Siva knjiga NALED-a ostavlja utisak da radnici na internetu ne zanimaju nikoga u dovoljnoj meri da se konstruktivno uključi i doprinese rešenju našeg zakonskog i poreskog statusa”, zaključuje Petrović.