GitHub je obnovio alat otvorenog koda za preuzimanje YouTube snimaka i promenio je svoja pravila kako bi smanjio mogućnost da bude uklonjen. Samo dan ranije je skladište softvera u vlasništvu Microsofta poništilo uklanjanje YouTube video downloader-a, što će korisnicima omogućiti preuzimanje kopija video zapisa s ovog servisa, piše The Verge

Američko udruženje diskografskih kuća (RIAA) zatražilo je da GitHub ukloni YouTube-dl krajem oktobra. Ono navodi da je alat „dizajniran i prodaje se za nezakonito preuzimanje muzike zaštićene autorskim pravima, kršeći Odeljak 1201 Zakona o digitalnim autorskim pravima.

YouTube-dl je dragocen za novinare i nastavnike

GitHub je u početku bio saglasan, ali njegova odluka je izazavala kritike novinara i programera. Kako TechDirt piše, YouTube-dl je dragocen za novinare koji dokumentuju sadržaj koji bi mogao da bude uklonjen, a koristan je i za nastavnike koji nemaju dovoljno stabilnu internet vezu da bi mogli da puštaju sadržaj direktno s ove mreže. 

„Iako smo u početku srušili projekat, razumemo da to što se kôd može koristiti za pristup delima zaštićenim autorskim pravima ne znači da se ne može koristiti i za pristup radovima na načine koji ne krše autorska prava”, piše direktorka politike platforme

GitHub je formalizovao politiku za ocenu pritužbi

Kako objašnjava programeri su napravili softver tako da uklanja reference s dela koja su zaštićena autorskim pravima.

GitHub je zakonski obavezan da sledi Odeljak 1201, koji zabranjuje alate namenjene zaobilaženju zaštite od kopiranja. Međutim, postoji i nekoliko izuzetaka od Odeljka 1201, uključujući zaštitu od kopiranja u obrazovne svrhe i u svrhu pristupačnosti. Nakon incidenta s YouTube-dl, GitHub je formalizovao politiku za ocenu pritužbi. Svaki verodostojni zahtev za uklanjanje pregledaće tehnički i pravni stručnjaci, navode u GitHub-u. 

Za programere koji žele da ospore tužbe, GitHub formira i odbrambeni fond od milion dolara. Treba napomenuti da suštinsku pravnu pomoć programerima pruža organizacija Electronic Frontier Foundation (EFF), koja je to učinila i u ovom konkretnom slučaju. Međutim, programeri i usled te pravne pomoći mogu da snose troškove, pa će zato GitHub osnovati fond i pozvati druge članove zajednice da se uključe u kolektivnu zaštitu programera. 

Napomena: Deo teksta u poslednjem pasusu je naknadno dodat, nakon ukazivanja jednog čitaoca da bi bez tog konteksta publika mogla biti u zabludi da je GitHub jedini zaslužan u ovom slučaju.