Nakon fijaska sa Youtube-dl, GitHub obećava milion dolara za odbranu programera „piratskih” otvorenih kodova

Obnovljen kod za besplatno preuzimanje snimaka sa YouTube-a. 

GitHub je obnovio alat otvorenog koda za preuzimanje YouTube snimaka i promenio je svoja pravila kako bi smanjio mogućnost da bude uklonjen. Samo dan ranije je skladište softvera u vlasništvu Microsofta poništilo uklanjanje YouTube video downloader-a, što će korisnicima omogućiti preuzimanje kopija video zapisa s ovog servisa, piše The Verge

Američko udruženje diskografskih kuća (RIAA) zatražilo je da GitHub ukloni YouTube-dl krajem oktobra. Ono navodi da je alat „dizajniran i prodaje se za nezakonito preuzimanje muzike zaštićene autorskim pravima, kršeći Odeljak 1201 Zakona o digitalnim autorskim pravima.

YouTube-dl je dragocen za novinare i nastavnike

GitHub je u početku bio saglasan, ali njegova odluka je izazavala kritike novinara i programera. Kako TechDirt piše, YouTube-dl je dragocen za novinare koji dokumentuju sadržaj koji bi mogao da bude uklonjen, a koristan je i za nastavnike koji nemaju dovoljno stabilnu internet vezu da bi mogli da puštaju sadržaj direktno s ove mreže. 

„Iako smo u početku srušili projekat, razumemo da to što se kôd može koristiti za pristup delima zaštićenim autorskim pravima ne znači da se ne može koristiti i za pristup radovima na načine koji ne krše autorska prava”, piše direktorka politike platforme

GitHub je formalizovao politiku za ocenu pritužbi

Kako objašnjava programeri su napravili softver tako da uklanja reference s dela koja su zaštićena autorskim pravima.

GitHub je zakonski obavezan da sledi Odeljak 1201, koji zabranjuje alate namenjene zaobilaženju zaštite od kopiranja. Međutim, postoji i nekoliko izuzetaka od Odeljka 1201, uključujući zaštitu od kopiranja u obrazovne svrhe i u svrhu pristupačnosti. Nakon incidenta s YouTube-dl, GitHub je formalizovao politiku za ocenu pritužbi. Svaki verodostojni zahtev za uklanjanje pregledaće tehnički i pravni stručnjaci, navode u GitHub-u. 

Za programere koji žele da ospore tužbe, GitHub formira i odbrambeni fond od milion dolara. Treba napomenuti da suštinsku pravnu pomoć programerima pruža organizacija Electronic Frontier Foundation (EFF), koja je to učinila i u ovom konkretnom slučaju. Međutim, programeri i usled te pravne pomoći mogu da snose troškove, pa će zato GitHub osnovati fond i pozvati druge članove zajednice da se uključe u kolektivnu zaštitu programera. 

Napomena: Deo teksta u poslednjem pasusu je naknadno dodat, nakon ukazivanja jednog čitaoca da bi bez tog konteksta publika mogla biti u zabludi da je GitHub jedini zaslužan u ovom slučaju.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Petar Paunović

Unesite termine za pretragu