Najveći tehnološki trendovi i utisci 2014: Bitcoin, jezički agnosticizam, samovozeća kola i mnogi drugi

Kako se kraj godine bliži odlučili smo da sa domaćim tehnološkim preduzetnicima popričamo o najjačim tehnološkim utiscima 2014. godine kao i o tome kako će se i na šta oni odraziti u skorijoj budućnosti. Vladimir Prelovac, CEO Devana Technologies je iz minule godine izdvojio sledeće utiske: Za mene najveći tech utisak ove godine je činjenica da

Stefan Vujović
31/12/2014

Kako se kraj godine bliži odlučili smo da sa domaćim tehnološkim preduzetnicima popričamo o najjačim tehnološkim utiscima 2014. godine kao i o tome kako će se i na šta oni odraziti u skorijoj budućnosti.

Vladimir Prelovac, CEO Devana Technologies je iz minule godine izdvojio sledeće utiske:

prelovac12Za mene najveći tech utisak ove godine je činjenica da je Indija poslala letelicu na Mars za samo $75 miliona dolara,  dok najveće tech kompanije na svetu plaćuju najbolje inžinjere ovog sveta ne bi li smislili kako da korisnici klikću više po ekranu.

Indijci su pokazali šta znači inovacija i kojim pravcem judska rasa treba da ide. Btw, most na Dunavu kod Zemuna je koštao $220 miliona dolara.

Na mestu broj dva bih stavio vest da je neko ipak ozbiljno shvatio Elon Muskov Hyperloop i da će izgleda biti izgrađen. Ovo ce verovatno zauvek promeniti transport. Bilo bi lepo kada bismo ga napravili u Srbiji, izmedju Beograda i Novog Sada. Verovatno bi koštalo kao otprilike četiri mosta na Dunavu (!) ali bi se i otplatio za godinu dana jer bi čitav svet došao da ga vidi.

Na trećem mestu imam dva favorita: korišćenje svetlosti umesto žica u kompjuterima (inače rad srpske fizičarke Jelene Vučković) ili solar roadways (zamena asfalta za solarne panele sa signalizacijom).

Igor Bogićević iz Seven Bridges Genomicsa je za najveće utiske izdvojio BitCoin, obrade velikih količina podataka i o razvoj odnosa inžinjera prema programskim jezicima:

igor

BitCoin: I u pozitivnom i u negativnom smislu. Meni, lično, je monetarni i mining aspekt daleko manje uzbudljiv od transakcionog.

Blockchain i naročito, Side-Chain  su potencijalno sjajne baze za široki spektar sigurnih transakcija/ugovora (izmedju dve, ili više strana), uprkos svim izazovima koji predstoje za skaliranje takvog (eko)sistema. Mogu da zamislim daleko širi spektar kompanija i proizvoda oko BitCoin-a u sledećih par godina.

Infrastructure revisited: Zahvaljujući momentu koji je docker dobio u široj zajednici, pored boljih infrastrukturnih blokova, takođe smo dobili i dobru, stabilnu integraciju sa cluster management sistemima (Mesos, Kubernetes) tako da očekujem dalje korake ka izuzetno dobro integrisanim sistemima za lakši management složenih, heterogenih infrastruktura. Štavise, Mesosphere je napravio odličan korak u tom smeru.

Large-scale processing revisited: Kao i Hadoop, pre dosta godina, Spark je dobio svoju šansu i momenat ove godine; prednosti sparka su bogate kontrole i “jezik” za optimizaciju iterativnih procesa, pre svega kroz kontrolu stanja i memory cache-a. Naravno, kao i sa Hadoop-om i distribuiranim Map-reduce-om pre mnogo godina, šira zajednica još nema dobre prakse i bogati set primena i uspešnih p-riča koji bi definisao dobar set pros-and-cons-a za Spark.

Bez obzira na to, lično mislim da spark ima dobru šansu da postane building block za efikasni (kvazi) stream processing i širi set distribuiranih algoritama, za koji map-reduce nije bio idealan; takodje, oslanjanje na Hadoop-ov HDFS mu daje dosta dobru startnu poziciju. Preporuka za čitanje.

Korak dalje ka jezičkom agnosticizmu: Ovo je subjektivni utisak, ali čini mi se da se inženjerska zajednica svake godine polako, ali nesigurno pomera iz jezičkog i konceptualnog zilotizma i polako uviđa da svaki programski jezik i svaka paradigma ima (ili nema) svoje mesto i da je alat samo alat. Ma koliko bilo svima nama tesko da priznamo, proizvod je kralj i mi smo tu da ga podržimo. Generalno mislim da je pomirenje sa tim jedan od najvećih izazova za svakog inženjera.

Najveće utiske iz rada velikih tech kompanija je imao Milan Đorđević, Chief Project Officer u Eipix Entertainmentu :

milan-djordjevic-eipix

Googleova samovozeća kola — potpuna automatizacija i digitalizacija saobraćaja. Sve što je nekad radio čovek sada će softver uz pomoć AI. Nema više agresivnih, uspavanih i pijanih vozača. Posle 100 godina stil i način života se menjaju.

Microsoftov Skype prevodilac — Način komuniciranja u poslovnom i privatnom svetu se drastično menja. Skype će kroz pilot projekat omogućiti prevodjenje u realnom vremenu. Za sad je samo u opciji englesko-španski. Onog trenutka kad budu bili pokriveni svi jezici svet će biti jedno globalno mesto. Engleski više ne mora biti službeni jezik, svako će pričati svoj i opet će se razumeti.

Apple Watch — ako je sudeći prema prethodnim proizvodima iPod, iPad i iPhone koji su izazvali IT revoluciju i stil i način života svih, svetla budućnost nas očekuje i sa ovim proizvodom. Još veća interakcija coveka i uređaja i još veći uticaj softvera na život ljudi.

***

Pratite nas i u 2015. za informacije o najinteresantnijim tech trendovima u narednoj godini i, pre svega, za vesti o tome kako se prenose u naš ekosistem.

Za kraj, šta su bili vaši najveći tech utisci u 2014?

Stefan Vujović

Objavio/la članak.

sreda, 31. Decembar, 2014.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Богдан

nedelja, 4. Januar, 2015.

Мислим да смо ми далеко од ”језичког агностицизма” и да је тренутни тренд употребе праве платформе за праву делатност, тј избор платформе/језика по ономе што треба да се уради а не на основу личне преференце инжењера. За соларне путеве: https://www.youtube.com/results?search_query=solar+roadways+debunked Мени је најјачи утисак оставио BMW i8 због нове генерације хибридне(plug-in hybrid) технологије која је заиста импресивна. Понајвише ми се допада због потенцијала да се спусти у приступачнија возила и самим ти да се обилато смањи емисија издувних гасова.

Милош

subota, 3. Januar, 2015.

Хвала на одговору. :) Занимљиво тумачење. А сад да одговорим на питање с краја текста. Ове године сам први пут радио у технологијама noSQL-a и платформи node.js, тако да је то на мене оставило највећи утисак. :)

Stefan Vujović

petak, 2. Januar, 2015.

@Милош Za početak hvala, drago mi je da ti se članak sviđa. Ako te zanima objašnjenje pojma jezički agnosticizam, on se odnosi na aspekte programiranja koji su nezavisni od programskog jezika. Ako bismo smatrali jezički agnosticizam kao neki "pravac" onda bi on zastupao ideju da postoji više načina (jezika) za ostvarenje istog cilja. Zato je Igor i nazvao jezike alatima koji služe za izradu proizvoda, jer na kraju dana korisniku je bitno da proizvod funkcioniše i rešava njegov problem, dok ga preterano ne interesuje kako je napravljen. Nadam se da je ovo bilo od pomoći, Ovde možeš naći interesantna tumačenja: http://tinyurl.com/kbpzybg

Милош

četvrtak, 1. Januar, 2015.

Веома добар чланак. Ипак, може ли још мало да се објасни тај језички агностицизам?