Najuspešniji ICO do sada — Filecoin prikupio 200 miliona dolara za samo sat vremena

U toku jučerašnjeg dana Filecoin je prodao tokene u vrednosti od 252 miliona dolara čime je oboren rekord od 232 miliona koji je prethodno postigao The Tezos blockchain project.

Sanja Vatić - 11. Avgust, 2017.

Već u toku pretprodaje prodato je 52 miliona dolara tokena Filecoina — blockchain mreže koja skladišti podatke, a među kupcima su bili Sequoia Capital, Andreessen Horowitz i Union Square Ventures.

Juče, u toku ICO ili inicijalne ponude koina (inicijalna distribucija tokena koji se koriste na određenoj mreži) za samo sat vremena je prikupljeno 200 miliona dolara, a pri tom su se prvi put za kupovinu tokena osim bitkoina i etereuma koristili i američki dolari.

Uprkos zadivljujućim ciframa, sve ovo nije prošlo bez problema. Najpre je za vreme inicijalne ponude koina prodaja pauzirana, a onda je određeni broj posetilaca imao problem sa pristupom sajtu. Takođe, bilo je onemogućeno praćenje prikupljenog iznosa jer se brojač na sajtu resetovao nekoliko puta, što je izuzetno važno s obzirom na to da minimalna cena raste s povećanjem broja kupaca.

Bez obzira na sve, interesovanje investitora nadmašilo je očekivanja. Posle tek pola sata Filecoin je na svom Twitter nalogu objavio da je ukupna suma 252 miliona dolara, pa je time oborio rekord od 232 miliona koji je prethodno postigao The Tezos blockchain project prodajom tokena. Od prošle godine broj ICO-a vrtoglavo raste (vidi sliku), a među onima sa najviše prikupljenih sredstava do sada su Bancor sa 153 miliona, DAOhub sa 152 miliona, Status sa 95 miliona, TenX sa 83,11 miliona, PressOne sa 82 miliona… Početkom maja ove godine su ICO prodaje ostvarile oko 209 miliona, dok je početkom ovog meseca zabeležena cifra od 1.722 miliona dolara.

ICO