Najstarija računarska kompanija na svetu biće podeljena na dva dela - IBM ima novi fokus

Nova kompanija će imati 90.000 zaposlenih, a njeno rukovodstvo i struktura će biti formirani za nekoliko meseci.

Petar Paunović
09/10/2020

Najstarija računarska kompanija na svetu – IBM (International Business Machines), podeliće se na dve kompanije i fokusiraće se više na razvoj cloud computing-a. Odluka je usledila nakon višegodišnj napora kompanije da promeni stari način poslovanja. 

IBM će svoj sektor usluga IT infrastrukture, koji pruža tehničku podršku za 4.600 klijenata u 115 zemalja i ima rezerve od 60 milijardi dolara, pretvoriti u zasebnu kompaniju s novim imenom do kraja naredne godine.

Nova kompanija će imati 90.000 zaposlenih, a njeno rukovodstvo i struktura će biti formirani za nekoliko meseci, rekao je glavni finansijski direktor Džejms Kavano za Reuters. IBM trenutno ima više od 352.000 zaposlenih, a razdvajanje i operativne promene mogle bi da ga koštaju skoro pet milijardi dolara.

Podsetimo, nakon prošlogodišnje akvizicije cloud kompanije Red Hat, akcije IBM-a su porasle za 7 procenata. Zasluge za to odlaze izvršnom direktoru Arvidu Krišni. On je na svom blogu naznačio razvoj clouda kao značajan pomak u poslovnom modelu kompanije stare 109 godina, navodeći da im to donosi čak 60 odsto prihoda. 

Kada novo preduzeće postane nezavisna kompanija, naš portfolio softvera i rešenja činiće većinu našeg prihoda. Ovo predstavlja značajan pomak u našem poslovnom modelu. Uspeh koji smo postigli sa Red Hat-om daje nam uverenje da je ovo pravi potez”, piše Krišna. 

IBM je 1981. godine doneo revoluciju u svetu računarstva. Sam proizvod nije bio previše popularan, niti značajno bolji od onih koji su u tom trenutku već postojali na tršištu. Revolucionalno je bilo to što je tim koji je radio na njemu dobio potpunu slobodu, pa se računar na tržištu pojavio za manje od godinu dana, a do tada su se u IBM-u proizvodi razvijali nekoliko godina.  

Petar Paunović

Objavio/la članak.

petak, 9. Oktobar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ