Najbrži superkompjuter na svetu istražuje COVID-19, a prvi je najbrži baziran na ARM procesorima

Fugaku postiže HPL rezultat od 415.5 petaflopsa i 2.8 puta je brži od drugoplasiranog IBM-ovog Summita.

Ove nedelje je u okviru 55. edicije rangiranja TOP 500 superkompjutera objavljen novi pobednik, japanski Fugaku. Kada se pogledaju rezultati u globalu, ovogodišnja analiza pokazuje postojan napredak kada su u pitanju celokupan performans i učinkovitost superkompjutera koji su se takmičili.

Prvi pobednik koji je baziran na ARM procesoru za sad istražuje koronu

Prvoplasirani Fugaku postigao je HPL rezultat od 415.5 petaflopsa i imao 2.8 puta više ostvarenih kalkulacija u sekundi, kada se uporedi sa IBM-ovim Summitom, koji je na drugom mestu. Japanski Fugaku je ujedno prvi sistem koji je zauzeo prvo mesto, a da je baziran na ARM procesoru. Takođe je zauzeo prva mesta u još tri kategorije, navodi The Verge.

Procenjuje se da će ovaj superkompjuter biti potpuno operabilan tokom sledeće fiskalne godine, a što se tiče dosadašnje primene korišćen je u eksperimentalne svrhe, radi istraživanja COVID-19 i efikasnosti japanske aplikacije za praćenje kontakata. Primera radi, Fugaku je procenio da bi japanska aplikacija za praćenje kontakata bila efektivna tek kada bi je instaliralo oko 60 odsto stanovnika Japana. 

Zanimljivo je da je naziv Fugaku zapravo drugi naziv za najvišu planinu u Japanu ‒ Fudži. A kada se pogledaju troškovi razvoja pobednika, Japan definitivno ne razmišlja o uštedi. Na Fugakua je potrošen šestogodišnji budžet koji je izneo oko milijardu dolara, što je skoro duplo više novca u odnosu na cenu najvećeg planiranog američkog sistema, koji vredi oko 600.000 dolara.

Japan je za sada jedan od manjih „igrača” na listi, ako posmatramo superkompjutere kao simbole tehnološke i ekonomske kompetitivnosti. Ove godine SAD su imale 114 predstavnika, dok je kineskih superkompjutera bilo gotovo duplo više ‒ ove godine je u konkurenciji 226 prijavljenih. Ipak, Japan sve vremena na vreme ume da iznenadi, iako je imao daleko manji broj predstavnika, svega 30 ove godine. Podsetimo se da je još jedan japanski model, model K, pre devet godina osvojio vrh liste i te godine bio najmoćniji superkompjuter.

Predstavljamo poslodavca
Telesign_logo-1-1.jpg

TeleSign

Connect & Protect Online Experiences

TeleSign povezuje i štiti svoje korisnike uz pomoć sofisticiranih rešenja za utvrđivanje i proveru identiteta internet korisnika. Uz pomoć API, koji omogućuje samu komunikaciju, registraciju korisnika i data insight, mi smo u mogućnosti da rešimo svakodnevne izazove koje naši korisnici imaju povezujući tako njihovu poslovnu stranu sa složenom stranom globalnih telekomunikacija.

Tomislav Jelesijević

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu