Nagrada za dizajn godine britanskog Muzeja dizajna otišla u ruke Vladana Jolera i Kejt Krauford

Pobednički dizajn čine esej i mapa u okviru kojih je na primeru Amazon Echo-a prikazana količina rada, podataka i resursa koja se utroši na jednog pametnog kućnog asistenta u toku njegovog životnog veka.

Stencil poster Baraka Obame Šeparda Ferija i baklja sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine samo su neke od kreacija koje se nalaze među dobitnicima Nagrade za dizajn godine britanskog Muzeja dizajna. Prestižno priznanje ove godine dobila je infografika pod nazivom Anatomija AI sistema (The Anatomy of an AI system) Kejt Krauford i Vladana Jolera.

Pobednički dizajn čine detaljan esej i precizna mapa u okviru kojih je na primeru Amazon Echo-a prikazana količina rada, podataka i resursa koja se utroši na jednog pametnog kućnog asistenta u toku njegovog životnog veka. Osim ovih komponenti, u infografiku su uključeni i društveni i ekološki uticaji koje proizvode pametni uređaji. Tako je vizuelno prikazan uticaji na životnu sredinu usled iskopavanja retkih minerala potrebnih za izradu uređaja, razlika u prihodima između dece koja rudare i onih koji razvijaju i prodaju pametne uređaje, koje podatke uređaji prikupljaju o korisnicima, količina znanja koju AI treba da primeni… Drugim rečima, pruža se analiza posledica koje često nisu u prvom planu i postavlja se pitanje da li su pogodnosti koje pružaju kućni asistenti vredne društvenih i ekoloških posledica koje nose sa sobom.

Ovogodišnj pobednici su nastupili ispred njujorškog Instituta AI Now, interdisciplinarnog istraživačkog centra posvećenog razumevanju društvenih implikacija veštačke inteligencije. Tim su činili Kejt Krauford, jedna od suosnivača ovog instituta, autorka i istraživačica na polju sistema podataka, mašinskog učenja i veštačke inteligencije, i Vladan Joler, osnivač SHARE fondacije i profesor na novosadskoj Akademiji umetnosti.

Nagrada za dizajn godine se dodeljuje od 2007. i slavi originalne i uzbudljive projekte. Osim eksperata, ove godine je i javnost bila u prilici da nominuje primere dobrog dizajna. Pobednički radovi iz osam kategorija biće izloženi u Muzeju dizajna u Londonu do 9. februara naredne godine.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Sanja Vatić

Unesite termine za pretragu