TIOBE indeks je mesečna lista popularnih programskih jezika koja za cilj ima da pomogne programerima da isprate trendove, kako bi znali kojim jezicima treba da se posvete. Na indeksu se beleže pretrage, broj kurseva i inženjera za pojedine jezike i na toj osnovi im se dodeljuje skor. Aprilska lista zabeležila je nekoliko zanimljivih promena.

Iako ne čudi da se C, Java, Python, C++ i C# redovno takmiče za prvih pet pozicija, dugo se čekalo da Objective-C konačno spadne sa liste top 20.

Kada je Apple objavio Swift 2014. godine, Objective-C je bio treći na indeksu. Od tog trenutka on postepeno opada, i gubi na značaju. Međutim, Swift, koji ga je zamenio, sada stoji na petnaestom mestu, što je pad u odnosu na april 2020. godine, kada je zauzimao jedanaestu poziciju. Ovo svedoči da developeri prelaze na jezike koji mogu da funkcionišu na više platformi.

Iako i par drugih programskih jezika skače sa liste i na listu (Groovy je i ranije činio slično, kao i Delphi), postoji jedna interesantna novina — osim toga što je Objective-C ispao sa liste, jedan jezik se krajnje neočekivano popeo — Fortran. Jezik koji je izašao iz IBM-a pedesetih godina prošlog veka, i u jeku interesovanja bio na desetom mestu na indeksu (2002. godine), sada je ponovo u top 20.

Kako kaže Tiobe: „Ovaj dinosaur vraća nam se u top 20 posle više od 10 godina. Fortran je bio prvi komercijalni programski jezik, i popularnost mu se vraća zbog ogromne potrebe za (naučnim) baratanjem brojevima. Želimo dobrodošlicu Fortranu.”

Tiobe na stranici indeksa kaže kako „indeks možete iskoristiti da proverite da li vaše programerske veštine prate trendove, ili da donesete stratešku odluku o tome koji programski jezik da primenite za pravljenje novog softverskog sistema”. I dok pad Objective-C sasvim sigurno ukazuje na dugotrajne trendove, programeri verovatno ne bi trebalo da počnu da uče Fortran.