Na Tajms skveru je trenutno kiosk K67, jedan od simbola jugoslovenskog industrijskog dizajna

Kiosk je zamisao slovenačkog industrijskog dizajnera i arhitekte Saše Mahtiga, a proizvedeno je oko 7.500 jedinica koje su se mogle naći na svim krajevima sveta.

Stefan Alidini
21/05/2021

Na Tajms skveru prolaznici sa ovih prostora trenutno mogu da naiđu na nešto poznato — čuveni kiosk K67 koji je za vreme Jugoslavije bio nezaobilazan prizor, jer su se u njemu nalazile trafike, policijske kućice, biletarnice, a ponekad i hot-dogovi.

Kiosk je postavljen na Tajms skver u okviru projekta Times Square Transmissions 2021, i koristi se kao DJ kabina za puštanje muzike. Zainteresovani još uvek imaju priliku da vide i unutrašnjost kioska, jer se za vreme puštanja muzike organizuje i lajv-strim.

Kiosk K67 delo je slovenačkog industrijskog dizajnera i arhitekte Saše Mahtiga, i predstavlja jedno od najprepoznatljivijih obeležja bivše Jugoslavije. Modularni dizajn i struktura od čelika, stakla i fajberglasa predstavljala je jedan od retkih eksperimentalnih projekata šezdesetih godina koji su doživeli proizvodnju. Zbog kompaktnog dizajna i lake konstrukcije, bilo je moguće kombinovati veliki broj pojedinačnih jedinica.

1999. godine je stala proizvodnja kioska, i do tada je proizvedeno oko 7.500 modula. Iako je većina ostala u Jugoslaviji, veliki broj kioska izvezen je u inostranstvo, između ostalog u Poljsku, Irak, Keniju, Novi Zeland, Japan, bivše zemlje Sovjetskog Saveza, ali i u SAD. Prototip kioska iz 1966. godine i dalje se čuva u Njujorku, u Muzeju moderne umetnosti (MoMA).

Za sve koji žele da se podsete kako stari kiosci izgledaju u prirodnom okruženju, na sajtu k67.eu nalazi se projekat koji fotografiše i beleži sudbine preostalih primeraka ovog dizajnerskog klasika.

Stefan Alidini

Objavio/la članak.

petak, 21. Maj, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije