Na ovom sajtu možete gledati 94.700 predavanja za programere

Dev.Tube je platforma na kojoj se nalaze svi najbolji YouTube snimci za developere, razvrstani po tagovima, kategorijama i ocenama.

Nevenka Rangelov
26/06/2018

Napomena: članak je ažuriran 28. marta 2020. godine. Od originalne objave do ovog ažuriranja broj videa se povećao za više od 10 puta. 

Dvojica letonskih developera su pokrenuli sajt koji može biti koristan svim programerima koji su se susreli sa problemom da među gomilom video snimaka na YouTube-u i drugim platformama nađu baš ono što im treba. Dev.Tube je, kao što i samo ime implicira, neka vrsta YouTube-a za developere, agregat najboljih dev video snimaka sa YouTube-a razvrstanih po tagovima, različitim kategorijama i ocenama.

Kako je sa nama podelio jedan od dvojice osnivača Dev.Tuba, Eduards Sizovs, projekat je pokrenuo pre svega da bi rešio svoj problem, a zatim je shvatio da je takav resurs nešto što bi sigurno bilo korisno i mnogo široj zajednici developera.

Kao organizator DevTernity konferencije, provodio sam duge noći u traženju najrelevantnijih videa i govornika za konferenciju. Koristio sam svoj kriterijum rangiranja, koji uzima u obzir relevantnost videa, broj pregleda, odnos između broja lajkova i dislajkova i mnogo drugih faktora. Onda sam shvatio da bi zajednica od toga takođe mogla da ima korist. Takođe sam hteo da imam bolju pretragu i UX, GitHub doprinose i podršku za RSS. Sve to sada možete naći na Dev.Tube-u (osim RSS-a koji će biti dostupan uskoro).

Sajt je zvanično pokrenut juče, a na HackerNewsu se između ostalog potegla i rasprava oko toga da li Dev.Tube agregiranjem snimaka sa YouTube-a krši njihove Uslove korišćenja.

Konsultovali smo se sa advokatom i nismo pronašli bilo koji uslov koji kršimo. Ali ako YouTube bude imao dobar razlog da nas banuje — neće biti toliko teško da to uradi. Tako da uživajte u projektu dok je dostupan!

Što se tiče daljih planova za razvoj platforme, pored uvođenja podrške za RSS, uskoro će biti dostupni i dev snimci sa Vimea.

Projekat ću dalje razvijati sa svojim saradnikom – @codingandrew u naše slobodno vreme. Naravno ne bez podrške zajednice. Projekat je dostupan na GitHubu i voleli bismo da čujemo ideje šta bi trebalo dodati (ili izbaciti).

Nevenka Rangelov

Objavio/la članak.

utorak, 26. Jun, 2018.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ