U prethodnom periodu smo bili svedoci sve većeg broja partnerstva između tehnoloških kompanija i proizvođača automobila, a danas stiže vest da Apple i Kia, koja je deo Hyundai kompanije, planiraju da uđu u partnerstvo kako bi zajedno proizvodili električni automobil Apple Car. Detalji ugovora još uvek nisu poznati, ali veruje se da će Apple uložiti oko 3.6 milijardi dolara u ovaj ugovor.

Električna vozila sadrže oko 40 do 50 puta više delova od pametnog telefona, pa analitičari veruju da će Apple morati da se oslonanja na postojeće resurse proizvođača automobila kako bi stvorio funkcionalan automobil bez ogromnih kašnjenja u proizvodnji.

Apple Car će biti izgrađen na Hyundaijevoj platformi za električna vozila E-GMP, a Hyundai Mobis će pružati pomoć u dizajniranju i proizvodnji komponenata. Prema podacima kompanije, E-GMP sistem ima maksimalni domet od oko 310 milja (500 km) uz mogućnost punjenja do 80 odsto u roku od 18 minuta. Kia, produžnica kompanije Hyundai, baviće se proizvodnjom u SAD-u, a očekuje se da će Apple biti zadužen za hardver i softver za samostalno upravljanje, poluprovodnike, tehnologiju baterija i korisničko iskustvo.

Apple nije objavio kada bi ovi automobili mogli da se nađu na tržištu, ali neka predviđanja su da bi to najranije moglo da se desi 2025. godine.

Tehnološka industrija već dugo vidi automobil kao sledeći novi „uređaj” za svoje usluge. Auto industrija je odgovorila na ovaj izazov na tri načina: sklapanjem partnerstva sa tehnološkim kompanijama, velikim dodatnim ulaganjima u svoje softverske sisteme (kao na primer Volkswagen Group), ili pridruživanjem GENIVI Alliance, inicijativi automobilske industrije za razvoj skalabilnog rešenja otvorenog koda zasnovanog na Linux-u.

Izvori: Apple Insider, Apple InsiderAutomotive World