Iako je greške izvesno nemoguće izbeći i na početku, i tokom karijere, kažu da oni pronicljiviji ne uče na svojim, već tuđim greškama. Zato smo govornike na konferenciji PHP Srbija 2019 upitali da mladim programerima daju savet i ukažu im na to gde često greše kada počinju svoj programerski put.

Srđan Vranac, CEO kompanije Code4Hire Kft locirao je jednu “bolnu tačku” mnogih koji su početnici u programiranju:

Mlade kolege ne smeju da zanemare biznis stranu priče. Imaš inženjering, imaš biznis, nažalost, jako često dolazimo do razdvajanja ove dve stvari i to je veliki problem. Tako dolazimo u situaciju da imamo cele generacije programera, developera, koje nemaju predstavu o osnovama poslovanja. Pričamo o osnovama ekonomije, osnovnim konceptima, koji se savladaju za pola sata, koje kada razumeš, imaš drugačiji pogled na svoj kod, na svoj rad, i počneš se nalaziti u situacijama da ti možeš da pričaš o svom biznisu, da svoje ideje, svoje koncepte pretvoriš u nešto što biznis razume. Onda stvaraš novu vrednost, to je ono što će ti dozvoliti da napreduješ i izguraš svoje želje.

I Paulin Vos, programerka Werkspot-a iz Amsterdama, saglasna je sa ovim stavom.

Programeri nekad imaju osećaj da su u pravu za sve, nekad su mi razgovori sa ostalim programerima iz tog razloga vrlo izazovni! Ali istina je da nekad zaboravljaju da je biznis veliki deo našeg posla. Veliki sam fan knjige The Phoenix Project, koju mi je bivši menadžer dao jednom prilikom. U toj knjizi su programiranje i biznis opisani kao loš brak. Mogu da budu disfunkcionalni, ali mogu da rade zajedno i da izbalansiraju jedno drugo, i da stvore korist.

Dala nam je i zanimljivo poređenje: ko ne voli rešavanje “pazl igara”, ne bi trebalo ni da ulazi u svet programiranja: ako niste spremni da satima radite na nekom problemu, da izdvojite mnogo svog vremena u rešavanju nečega, radu na nečemu, onda ste možda na pogrešnom zadatku – poručila je onima koji tek počinju svoj put u ovom poslu.

Da su greške neizbežne, zna i Andreas Hejgl, nemački developer koji radi za bitExpert AG.

Ne plašite se pravljenja grešaka! Počnite i ne mirujte! Stalno imate prostora da napredujete. Ali ne kopirajte stvari slepo sa “date gomile”, ili nekih drugih izvora, morate da razumete šta radite! Počnite sa jednostavnim pristupom pa razvijajte svoj rad oko njega, i uvek imajte na umu probleme sigurnosti! Morate da učite nove stvari, ali počnite sa “low work” pa se nadograđujte, ne morate sve da znate odmah.

Derik Ritens, programer iz Velike Britanije ohrabruje sve početnike rečenicom: Potpuno je u redu ako sve pokvarite prve godine! Novi ste! Ipak, daje i konstruktivnije savete:

Mislim da je važno da učite stvari ne samo tako što ćete gledati kod koji prave drugi. Idite na radionice, lokalne meet up-ove! Takođe, i savet za one koji organizuju radionice za početnike, je da vas ne nauče samo sintaksu, već i način na koji stvari funkcionišu, način na koji ćete uspešnije raditi! Crpite iskustva drugih programera koji su već u poslu!

Ipak, jedan od najoriginalnijih saveta zapravo je dao jedan od kreatora PHP jezika, Zeev Suraski, i pomalo iznenadio svojim savetom (ako ste propustili ceo intervju sa njim, pogledajte ga ovde)

Budite dobri prema ljudima! Ne primajte sve k srcu! Sretao sam razne tipove ljudi, kada ste u open-source projektima naročito sretate najrazličitije ljude. Nisam bio asocijalan, ne u tom smislu, ali svakako, kada imaš 20 i nešto, stvari uzimaš k srcu, postupaš emotivno, umesto da se prepustiš… Mislim da to donekle “uradi posao” ali je moglo da bude pozitivnije, zabavnije za sve da sam drugačije postupao, da nisam sve shvatao preozbiljno.