Mlade često karakteriše pasivnost. Kažu da nisu pokretačka snaga jednog društva i da bi to morali da budu. Onda oko sebe vidite neke mlade ljude koji se zaista trude, ne uspeju ili uspeju, ali se trude. Dakle, postoje.

Da nisu na nivou statističke greške pokazuje i Aiesecovo istraživanje Youth Speak. Aiesec se u ovom istraživanju bavio putem koji mladi pređu od završetka studija do zaposlenja.

Ovo istraživanje obuhvata preko 100 država i preko 40 hiljada ispitanika. Ispitanici imaju od 18 do 25 godina i svi su završili ili su u toku visokog obrazovanja.

Generacija preduzetnika

Na drugom mestu najpopularnijih zanimanja među mladima je upravo vođenje svog biznisa-startapa, a u prvih deset je i priključivanje već postojećem startapu. A zašto je to tako ilustruje sledeći grafik:

youth-grafik2

Podatak koji veoma raduje je da 61% mladih planira ili se već bavi preduzetništvom od kojih čak 31% ispitanika je odgovorilo da u narednih 5 godina planira svoj biznis, a prisetimo se Libekovog istraživanja sa istim pitanjem i vidimo da ni srpska omladina ne zaostaje.

Svoje idealno radno okruženje opisuju kao co-working prostor:

youthspeak-grafik

Loš sistem obrazovanja je broj jedan problem kod većine mladih, tj. to što ih obrazovanje ne sprema za posao, recimo preduzetnika ili što ne uče praktične veštine, a skoro ste imali prilike da pročitate na Startitu kakav je naš obrazovni sistem kada je u pitanju IT.