Prvi MIT hakaton u regionu u beogradskom Startit Centru — Krajem januara pravimo rešenja za pacijente u Srbiji

Multidisciplinarni timovi radiće tokom 48 sati na građenju softverskih i hardverskih rešenja za pacijente sa hroničnim oboljenjima.

Startit Centar u Beogradu će od 27. do 29. januara naredne godine biti domaćin prvog medicinskog hakatona u našoj zemlji, tokom koga će multidisciplinarni timovi raditi na razvijanju prototipa softverskih i hardverskih rešenja za probleme sa kojima se suočavaju određeni pacijenti i lekari u Srbiji.

Hakaton organizujemo zajedno sa MIT Hacking Medicine organizacijom nastalom na MIT-u sa ciljem da izgradi ekosistem između tehnološke industrije i zdravstva.

Hakeri vs. hronična oboljenja

Kao fokus hakatona odabrani su izazovi pacijenata sa hroničnim oboljenjima. Hronične bolesti predstavljaju najveći uzročnik smrtnosti širom sveta, a posebno pogađaju siromašne zemlje i zemlje u razvoju.

Kako je ova problematika bitna stavka i za zdravlje naše populacije, učesnici i učesnice hakatona imaće priliku da prikažu problem koji su uočili i predlože rešenje. Na samom početku imaće priliku da okupe tim, a oni koji već imaju svoju ekipu i ideju mogu se prijaviti kolektivno.

Kako je za sveobuhvatno rešenje potreban multidisciplinaran tim, pozivamo ne samo one čija znanja spadaju pod IT sektor i inženjerstvo, već i predstavnike/ce udruženja pacijenata, studente/kinje medicine (i prirodnih nauka bliskih medicini), kao i sve zainteresovane da daju svoj doprinos izradi korisnih digitalnih i hardverskih rešenja.

Pored 48-očasovnog rada na rešenjima, hakatonci/ke imaće priliku da učestvuju na predavanjima relevantnim za medicinu u digitalnom dobu i razvijanje medtech biznisa. Učesnici će tokom celog događaja moći da se oslanjaju na mentorsku pomoć dva mentora sa MIT-a, ali i naučnika, softver developera, dizajnera proizvoda i inženjera bioinformatike iz Seven Bridgesa, kao i istaknutih poznavalaca oblasti UX dizajna, preduzetništva i intelektualne svojine iz Srbije.

Hakaton podržavaju Ambasada SAD u Srbiji i Seven Bridges.

Prijavite se:

Kako biste se prijavili — sami ili sa svojim timom — popunite formular ispod do 16. januara (molimo vas da svi vaši odgovori budu na engleskom, kako bi i koorganizatori sa MIT-a mogli da učestvuju u selekciji).

Sva dodatna pitanja možete uputiti na kontakt@startit.rs, sa naznakom “Za medicinski hakaton”.

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Marija Gavrilov

 • Tuesday, 20. December 2016.

  Koje je ogranicenje na velicinu tima?

 • Tuesday, 20. December 2016.

  Samo Srbija ili mogu ucestvovati i timovi iz
  okruzenja?

 • Wednesday, 21. December 2016.

  Dodajte i nas što radimo Medical IT management na spisak :D Odlična ideja!

 • Wednesday, 21. December 2016.

  Aleksandre, poziv je otvoren i za timove iz okruženja, s tim da im troškovi prevoza i smeštaja nisu pokriveni.

 • Wednesday, 21. December 2016.

  Malo sam zabrinut što će gomila mladih ljudi uništavati svoje zdravlje 48 sati na hakatonu o zdravlju. Ironija?

 • Wednesday, 21. December 2016.

  Konačno! :)

 • Wednesday, 21. December 2016.

  Da li je ogranicen broj timova (koliko treba zuriti sa prijavom)?

  • Thursday, 22. December 2016.

   Nenade, prijave su otvorene do 10. januara — nakon toga, detaljno ih pregledamo i biramo bez obzira na to kada se prijavite. Maksimalan broj učesnika/ca je 40, te ako svaki tim ima 5 članova, max je 8 timova.

 • Wednesday, 21. December 2016.

  Vidim da je moguce oformiti tim po prijavljivanju, nisam siguran da li je moje zanimanje uopste moguce iskoristiti, bavim se dizajnom i programiram u Python-u ima li smisla da se prijavljujem?

  • Thursday, 22. December 2016.

   Svakako, Miloše :) Ako nemaš svoj tim, svakako se prijavi individualno i napiši nam više o sebi — na osnovu svih pristiglih prijava ćemo proceniti koliko programera/dizajnera je potrebno u odnosu na ostale profesije.

 • Saturday, 24. December 2016.

  Jos jedno pitanje. Da li sami osmisljavamo za koju cemo hronicnu bolest praviti resenje ili ce biti odabrana od strane organizatora kao tema na dan takmicenja?

  • Monday, 26. December 2016.

   Nenade, tokom prvog dana hakatona se izlažu ideje, a učesnici koji nemaju tim odlučuju kom timu žele da se pridruže.

 • Sunday, 25. December 2016.

  Da li je dozvoljeno da se tim sastoji od srednoskolaca i studenata mešano. Da li svi članovi moraju biti punoletni

  • Monday, 26. December 2016.

   Stefane, maloletnim učesnicima je potrebna napismena dozvola roditelja :)

 • Saturday, 7. January 2017.

  Da li moramo unapred da smislimo resenje za neku hronicnu bolest ili cemo to diskutovati kad oformimo tim ?

  • Monday, 9. January 2017.

   Stefane, ne moraš imati svoju ideju — možeš se priključiti nekom od timova koji se okupi oko određene ideje :)

 • Monday, 9. January 2017.

  Da li svaki član tima treba posebno da se prijavi ili je dovoljno jedna osoba da navede u svojoj prijavi ko su njeni članovi tima? Hvala :)

  • Monday, 9. January 2017.

   Tamara, potrebno je da se svako posebno prijavi — tako se vrši i selekcija. Pozdrav!

 • Wednesday, 11. January 2017.

  Šta se dešava ako selekciju prođe samo jedan član tima, a ostali članovi ne? Gde je onda tu tim koji se prijavio?

  • Wednesday, 11. January 2017.

   Hvala ti na pitanju i interesovanju :) Pre svega nam je bitno da se svi članovi tima prijave individualno kako bismo osigurali kvalitet učesnika i njihov maksimalni doprinos hakatonu. Neki timovi po prijavljivanju pokažu da su spremni da rade u sklopu u kom su se prijavili, a za neke to ipak nije slučaj. Ukoliko jedan član tima prođe, a drugari ne, i dalje ima mogućnost da predloži temu svog tima (uz odobrenje ostalih, naravno) i oformi novi tim sa ostalim odabranim učesnicima. Ovo je model koji MIT Hacking Medicine praktikuje na svim svojim hakatonima i pokazao se plodnim :)

 • Wednesday, 11. January 2017.

  I još – u koliko sati u petak 27.01.2017. počinje hakaton? I kad će proraditi stranica posvećena hakatonu?

  • Thursday, 12. January 2017.

   Registracija učesnika počinje u 15č u petak, a svi primljeni dobiće sva potrebna obaveštenja :)

 • Wednesday, 18. January 2017.

  Da li je tačna informacija da ćete mešati učesnike,tj da ne može se učestvovati u unapred formiranim timovima?

  • Wednesday, 18. January 2017.

   Nikola, kao što smo najavili, prijave ne evaluiramo na timskoj, već individualnoj osnovi. Ukoliko su nam svi članovi tima dokazali kroz svoju prijavu da su apsolutno potrebni timu sa kojim su se prijavili, uzećemo ceo tim u obzir. Među prijavama imamo izuzetno homogene timove: medicinari bez programera ili samo programeri bez aktivista koje kao takve ne možemo uzeti u obzir jer nisu potpuni.

 • Šta ti je na umu?
  Dodaj komentar · Pravila diskusije

 • Unesite termine za pretragu