Startit Centar u Beogradu će od 27. do 29. januara naredne godine biti domaćin prvog medicinskog hakatona u našoj zemlji, tokom koga će multidisciplinarni timovi raditi na razvijanju prototipa softverskih i hardverskih rešenja za probleme sa kojima se suočavaju određeni pacijenti i lekari u Srbiji.

Hakaton organizujemo zajedno sa MIT Hacking Medicine organizacijom nastalom na MIT-u sa ciljem da izgradi ekosistem između tehnološke industrije i zdravstva.

Hakeri vs. hronična oboljenja

Kao fokus hakatona odabrani su izazovi pacijenata sa hroničnim oboljenjima. Hronične bolesti predstavljaju najveći uzročnik smrtnosti širom sveta, a posebno pogađaju siromašne zemlje i zemlje u razvoju.

Kako je ova problematika bitna stavka i za zdravlje naše populacije, učesnici i učesnice hakatona imaće priliku da prikažu problem koji su uočili i predlože rešenje. Na samom početku imaće priliku da okupe tim, a oni koji već imaju svoju ekipu i ideju mogu se prijaviti kolektivno.

Kako je za sveobuhvatno rešenje potreban multidisciplinaran tim, pozivamo ne samo one čija znanja spadaju pod IT sektor i inženjerstvo, već i predstavnike/ce udruženja pacijenata, studente/kinje medicine (i prirodnih nauka bliskih medicini), kao i sve zainteresovane da daju svoj doprinos izradi korisnih digitalnih i hardverskih rešenja.

Pored 48-očasovnog rada na rešenjima, hakatonci/ke imaće priliku da učestvuju na predavanjima relevantnim za medicinu u digitalnom dobu i razvijanje medtech biznisa. Učesnici će tokom celog događaja moći da se oslanjaju na mentorsku pomoć dva mentora sa MIT-a, ali i naučnika, softver developera, dizajnera proizvoda i inženjera bioinformatike iz Seven Bridgesa, kao i istaknutih poznavalaca oblasti UX dizajna, preduzetništva i intelektualne svojine iz Srbije.

Hakaton podržavaju Ambasada SAD u Srbiji i Seven Bridges.

Prijavite se:

Kako biste se prijavili — sami ili sa svojim timom — popunite formular ispod do 16. januara (molimo vas da svi vaši odgovori budu na engleskom, kako bi i koorganizatori sa MIT-a mogli da učestvuju u selekciji).

Sva dodatna pitanja možete uputiti na kontakt@startit.rs, sa naznakom “Za medicinski hakaton”.