Ministarstvo prosvete bi da preko noći s izdavačima promeni Zakon o udžbenicima 

 Zašto se to radi na prečac?

Petar Paunović
11/02/2021

Ministarstvo prosvete je pozvalo izdavačke kuće da do 12. februara podnesu predloge o izmenama članova Zakona o udžbenicima. Za to su imali dva dana, a za obrazloženje tih zahteva im je dat rok do naredne srede. 

Smatramo da su rokovi za ovako ozbiljan zadatak, kao što je izmena Zakona o udžbenicima, izuzetno kratki”, kaže za Startit Dnevnik Ljiljana Marinković, generalna direktorka Kreativnog centra. 

Kako stoji u mejlu koji kruži društvenim mrežama, a čiju nam je verodostojnost Marinković potvrdila, Ministartsvo ovo čini kako bi unapredilo primenu Zakona i podzakonskih akata. 


Međutim, postavlja se pitanje zašto se to radi na prečac? Šta je sporno u trenutnoj primeni postojećeg pravnog okvira, da bi stvari morale da se menjaju po hitnom postupku?

Pitanje udžbenika je svake godine iznova sporna tema. Rapravlja se o njihovoj ceni i kvalitetu. Šta sada treba izmeniti, to su pitanja koja postavljamo resornom ministartvu i izdavačkim kućama, jer obrazovanje je jedno od stubova svakog zdravog društva. 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

četvrtak, 11. Februar, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije