Ministarstvo privrede uputilo javne pozive za programe podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima

Novčana sredstva su namenjena razvojnim projektima, početnicima u poslovanju i nabavci opreme.

Osamnaestog januara Vlada Repbulike Srbije usvojila je nekoliko uredbi od kojih se tri direktno tiču preduzetništva i malih i srednjih preduzeća. Radi se o Uredbi o utvrđivanju programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte, Uredbi o utvrđivanju podrške malim preduzećima za nabavku nove opreme i Uredbi o utvrđivanju programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju.

Javni pozivi za ove programe podrške otvoreni su juče, a ukupna vrednost sredstva koja će ovim povodom biti stavljena na raspolaganje malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima iznosi 1,7 milijardi dinara, odnosno oko 14,3 miliona evra.

U okviru programa za razvojne projekte koji ima za cilj podsticanje mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika na širenje proizvodnje, razvoj konkurentnosti i otvaranje novih radnih mesta država će podeliti 500 miliona dinara. Pri tome se radi o grantu koji do 20 odsto čini investicija, a 80 odsto je kredit Fonda za razvoj. Izuzetak će biti preduzeća iz nerazvijenijih delova zemlje koji će moći da ostvare pravo i na 30 odsto investicije.

Milijardu dinara će otići na podršku malim preduzećima za nabavku opreme (grant će se sastojati od 25 odsto vrednosti opreme, 70 odsto troškova će pokriti kredit ili lizing partnera Ministarstva privrede u sufinansiranju, a pet odsto je učešće samog preduzeća).

Na ime finansijske podrške za preduzetnike koji su se registrovali najkasnije u prethodnoj godini (s posebnim fokusom na žene, mlade i socijalno preduzetništvo) biće podeljeno 200 miliona dinara — takođe 30 odsto investicije i 70 odsto kredit Fonda. Veće učešće investicije (do 40 odsto) biće omogućeno za nerazvijene lokalne samouprave.

Javni pozivi će biti otvoreni dok se sredstva ne utroše ili do kraja tekuće godine, a koji su uslovi za dodelu pomoći i u koju namenu se ona može koristiti pogledajte na sledećim linkovima.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Sanja Vatić

  • Sunday, 3. February 2019.

    80% od ove subvencije je kredit koji se vraca uz kamatu. Ima li nekih subvencija bez zaduzivanja sa ovoliko velikim udelom?

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu