Microsoft je zvanično postao Platinum član Linux fondacije. Verovatno ste i sam naslov pročitali par puta, ali da — Platinum član. Ova informacija objavljena je na Connect(); //2016 konferenciji u Njujorku, koja je i dalje u toku.

Microsoft i Linux se nikada nisu preterano voleli, što je bilo potpuno logično. Pre 15 godina, Linux se prvi put pojavio kao pretnja da uništi Microsoftov glavni posao, nudeći otvoreni operativni sistem. Tada je CEO Microsofta, Stiv Balmer nazvao Linux kancerom Microsoftove intelektualne svojine.

Ipak, vremena se menjaju, a i učešće na tržištu. Tako se sa server-klijent modela prešlo na cloud-mobilni model. Godine 2014, Microsoftov CEO, Satya Nadella, menja strategiju i kompanija počinje svoje prvo cloud i mobilno putovanje. Ove godine, i Balmer je promenio mišljenje i zavoleo Linux. Par meseci nakon ovoga, bum — Microsoft postaje Platinum član Linux fondacije. Okej, ovo je veliki preokret ne samo za ova dva igrača, već za ceo open-source razvoj.

Microsoft konačno ukapirao

Velika promena, ali sa razlogom, očigledno. U cloud-mobilnom svetu Linux je potpuno dominantan. Zapravo, ceo taj svet i čine dva operativna sistema — Linux i Windows. Tako je bilo do sada.  Gotovo svi privatni cloudovi su na Linuxu. Što se tiče javnih, Ubuntu Linux je najpopularniji operativni sistem na Amazonovom cloudu. Gde je Microsoft i Azure u toj priči? Približno jedna od tri Azure virtuelne mašine radi na Linuxu. Čini se da Azure, glavna nada pomenute Microsoftove cloud strategije, nije uspela.

Ipak, Microsoft nije novi u open-source svetu. Danas je Microsoft jedan od najvećih saradnika. Pored kurseva koje daje u poslednjih par godina, ugrađena je Ubuntu distribucija u okviru Windows 10 sistema, omogućen je SQL Server na Linuxu, open-source-ovani su ključni delovi .NET platforme i razvijeno je partnerstvo oko Red Hata, SUSE-a i drugih. I da — Microsoft je već učestvovao na mnogobrojnim projektima Linux fondacije poput Node.js-a, OpenDaylighta, inicijative za Open Container, R konzorcijuma i inicijative za Open API.

Uprkos svemu ovome, ne zaboravlja se prošlost tako lako, a znamo svi ko je Microsoft. Džim Zemlin, izvršni direktor Linux fondacije, potvrđuje da je opravdano iznenađenje koje je poruzrokovala ova objava:

jimzemlinlinuxOvo jeste veliko iznenađenje za sve jer u prošlosti nismo bili veliki prijatelji.

Ali eto, kompanija u čijem imenu često neki “zli ljudi” stave $ umesto slova s, prešla je na open source i pridružila se Platinum ekipi Linux fondacije, koju već čine Cisco, Fujitsu, HPE, Huawei, IBM, Intel, Oracle, Qualcomm, Samsung i drugi koji su bili spremni da plate oko 500 hiljada dolara za ovakvu privilegiju.

Džon Gosman, arhitekta Microsoftovog Azure tima, sada postaje član borda Linux fondacije. Na sajtu fondacije, on potvrđuje da je ovo značajan korak za obe strane:

john_gossmanMicrosoft je već iskusan i zreo u projektima saradnje na open-source tehnologiji. Kompanija je entuzijastično pomagala Linuxu i bila jako aktivan učesnik projekata. Članstvo je bitan korak za Microsoft, ali takođe i za open-source zajednicu.

Prijatelj više za open source

Dok jedni slave ozvaničenje ove ljubavi, drugi su i dalje skeptični i veruju da ovo neće izaći na dobro. Glavna briga su već poznati Microsoftovi patenti kojim godinama ova kompanija uzima pare od Linux ekipe. Da li će Microsoft prestati ovo da radi ulaskom u Linux fondaciju? Mišljenja su podeljena, a Zemlin tvrdi da je fondacija oštro protiv ovakvih mehanizama. Ostaje nam da vidimo da li će fondacija imati dovoljno jak uticaj na Microsoft da on ukine ovako unosan model.

Najinteresantnije je što još uvek nema cele priče — na zvaničnom Microsoftovom blogu nema nikavih informacija. Da li se išta promenilo?

Dok čekamo Microsoft da nam malo konkretnije objasni šta se tačno desilo, možemo bar zaključiti da ovo ne može da škodi. Ima skeptičnih ljudi i to je okej — treba biti oprezan. Ipak, nije loš odnos prijatelj više — neprijatelj manje, a naročito ako je to Microsoft i kreće se reda najozbiljnijeg — i prijatelja, i neprijatelja. Ono što je sigurno je da će ovo omogućiti intenzivniji razvoj open source-a i hajde da nam to u ovom trenutku bude ključna stvar.