Microsoft kupuje Yammer za milijardu dolara

Vukašin Stojkov - 15. Jun, 2012.

Prema WSJ-u i drugim izvorima Microsoft kupuje Yammer, društvenu mrežu za poslovanje, za milijardu dolara.

Ukoliko Microsoft ili Yammer koji za sada odbijaju da komentarišu, potvrde ovu vest, to će biti jedna od najvećih akvizicija na američkom tehnološkom tržištu ove godine, rame uz rame sa Facebookovom kupovinom Instagrama.

Yammer je 2008. osnovao Dejvid Saks koji je prethodno bio Chief Operating Officer u PayPalu, nastavljajući tako niz uspeha koje niže takozvana “PayPal mafija“.

U pitanju je servis koji poslovnim korisnicima omogućava da koriste društvenu mrežu namenjenu svojim zaposlenima. Yammer je platforma za internu komunikaciju u okviru jednog biznisa, poput Facebooka ili Twittera namenjenih samo vašoj firmi.

Putem ovog servisa mogu se razmenjivati poruke, fajlovi, kreirati dogadjaji, kreirati grupe, struktuirati sadržaji itd., što sve omogućava glavni cilj – lakšu komunikaciju i kolaboraciju zaposlenih.

Screenshot via crunchbase

 

Najosnovniji paket za korišćenje Yammera je besplatan a plaćeni nalozi idu od 15 dolara mesečno po korisniku do 79 po grupi. Prema podacima iz 2010. milion korisnika iz 80 hiljada firmi koristi ove usluge.

Microsoft verovatno planira da pridruži Yammer postojećoj grupi softverskih paketa za poslovne korisnike kao što su SharePoint, Exchange i sam Office, i tako ojača i zaokruži ovaj deo svoje ponude tržištu.

Širom veba se pojavljuju razni komentari poput nadanja da će Yammer sačuvati dinamičnost i brzo reagovanje na nove potrebe korisnika, a možete videti i reakciju Clippyja. Ako koristite Yammer i imate komentar na ovu vest podelite ga sa nama.

Screenshot preuzet sa Crunchbase stranice o Yammeru