„Meni je zaista žao, ovo nije do vas”, CEO Airbnb-a nakon što je otpušteno 1.900 ljudi

Izvršni direktor Brajan Češki tvrdi da će prihodi u ovoj godini biti prepolovljeni u odnosu na prošlu.

Tomislav Jelesijević
06/05/2020

Iz kompanije Airbnb juče je otpušteno 1.900 radnika, otprilike četvrtina od ukupnog broja zaposlenih. Ovaj potez samo je jedan u nizu najavljenih kako bi se kompanija oporavila od krize izazvane pandemijom. Kompanija će do kraja godine smanjiti i ulaganja u sferama poslovanja od sekundarne važnosti.

 U pismu koje je juče poslao svim zaposlenima, suosnivač i izvršni direktor Brajan Češki prognozirao je da će prihodi u 2020. biti za 50 odsto niži nego u prošloj godini. Poznato je da je jedan od glavnih razloga kriza koja se odrazila na celokupan turistički sektor i usled zabrane putovanja drastično uticala na poslovanje Airbnb-a. 

Kako prenosi The Verge, kompanija je zabeležila velike gubitke s donošenjem blaže politike koja je omogućila turistima otkazivanje aranžmana i refundiranje o trošku domaćina. Jedan od primarnih izvora profita Airbnb-a je zarada od svakog dogovorenog aranžmana, što znači da je svaki otkazani od početka pandemije značio i gubitak prihoda.

Mogućnost bukiranja izlazaka zabeležio gubitak od oko jedne milijarde dolara

Češki je u svom pismu istakao dva glavna faktora koji će preoblikovati poslovanje kompanije posle pandemije – nepoznat termin kada će putovanja imati svoj normalni tok i na koji način će biti drugačija nego do sada. Zbog toga navodi da će preoblikovanje biznisa kompanije obuhvatiti pauziranje u pojedinim sferama poslovanja, kao što su transport, ulaganja u tradicionalne hotele i luksuzna imanja, i inicijative u okviru programa Airbnb Studiji.

„Putovanja će, kada se vratimo u normalu, biti drugačija, ljudi će tražiti nešto što uliva poverenje, što su sigurno i pristupačne cene. Airbnb mora da se uskladi”, objašnjava Češki, a prenosi The Wall Street Journal i navodi da će manja ulaganja doživeti i jedan od omiljenih projekata gospodina Češkog, Airbnb Iskustva. Kako WSJ navodi, projekat koji pruža mogućnost bukiranja izlazaka zabeležio je gubitak od oko jedne milijarde dolara.

Tomislav Jelesijević

Objavio/la članak.

sreda, 6. Maj, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ