„Meni je zaista žao, ovo nije do vas”, CEO Airbnb-a nakon što je otpušteno 1.900 ljudi

Izvršni direktor Brajan Češki tvrdi da će prihodi u ovoj godini biti prepolovljeni u odnosu na prošlu.

Iz kompanije Airbnb juče je otpušteno 1.900 radnika, otprilike četvrtina od ukupnog broja zaposlenih. Ovaj potez samo je jedan u nizu najavljenih kako bi se kompanija oporavila od krize izazvane pandemijom. Kompanija će do kraja godine smanjiti i ulaganja u sferama poslovanja od sekundarne važnosti.

 U pismu koje je juče poslao svim zaposlenima, suosnivač i izvršni direktor Brajan Češki prognozirao je da će prihodi u 2020. biti za 50 odsto niži nego u prošloj godini. Poznato je da je jedan od glavnih razloga kriza koja se odrazila na celokupan turistički sektor i usled zabrane putovanja drastično uticala na poslovanje Airbnb-a. 

Kako prenosi The Verge, kompanija je zabeležila velike gubitke s donošenjem blaže politike koja je omogućila turistima otkazivanje aranžmana i refundiranje o trošku domaćina. Jedan od primarnih izvora profita Airbnb-a je zarada od svakog dogovorenog aranžmana, što znači da je svaki otkazani od početka pandemije značio i gubitak prihoda.

Mogućnost bukiranja izlazaka zabeležio gubitak od oko jedne milijarde dolara

Češki je u svom pismu istakao dva glavna faktora koji će preoblikovati poslovanje kompanije posle pandemije – nepoznat termin kada će putovanja imati svoj normalni tok i na koji način će biti drugačija nego do sada. Zbog toga navodi da će preoblikovanje biznisa kompanije obuhvatiti pauziranje u pojedinim sferama poslovanja, kao što su transport, ulaganja u tradicionalne hotele i luksuzna imanja, i inicijative u okviru programa Airbnb Studiji.

„Putovanja će, kada se vratimo u normalu, biti drugačija, ljudi će tražiti nešto što uliva poverenje, što su sigurno i pristupačne cene. Airbnb mora da se uskladi”, objašnjava Češki, a prenosi The Wall Street Journal i navodi da će manja ulaganja doživeti i jedan od omiljenih projekata gospodina Češkog, Airbnb Iskustva. Kako WSJ navodi, projekat koji pruža mogućnost bukiranja izlazaka zabeležio je gubitak od oko jedne milijarde dolara.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Tomislav Jelesijević

Unesite termine za pretragu