Tokom svoje višedecenijske karijere, Meg Vitman postala je jedna od najistaknutijih ženskih rukovodilaca u Americi i veteran u Silicijumskoj dolini. Firme vredne više milijardi dolara koje su pod njenim rukovodstvom pretrpele značajne promene, samo su jedan od primera uspešne karijere kao CEO. Godine 2014. zauzela je dvadeseto mesto na Forbsovoj listi 100 najmoćnijih žena na svetu.

Mladost i rana karijera

Rođena je u Kold Spring Harboru 1957. godine od oca koji je bio biznismen i majke domaćice. Njeni roditelji služili su u Drugom svetskom ratu, a kako je u jednom intervjuu za Forbs istakla, njena majka koja je volontirala za Crveni Krst i postala mehaničar aviona i kamiona dok je bila u Novoj Gvineji, od malena je imala veliki uticaj na nju i ohrabrivala je da bude sklona akciji.

Kako navodi u svom memoaru, u rodnom gradu je završila srednju školu kao jedna od 10 najboljih đaka u generaciji i to godinu dana ranije od svojih vršnjaka, odnosno za samo tri godine. Nakon mature upisala je Univerzitet Prinston, želeći da studira medicinu, međutim, tokom studija shvatila je da taj put ipak nije za nju, te se okrenula ka ekonomiji. Diplomirala je na Prinstonu 1977, a dve godine kasnije stekla je i master diplomu na Harvardu (Harvard Business School).

Prvi posao je dobila u firmi Procter & Gamble u Sinsinatiju gde je stekla iskustvo u domenu marketinga i brendiranja kao brend menadžerka. Zatim, preuzela je poziciju potpredsednika u konsultantskoj firmi Bain & Company, dok je 1989. godine postala viši potpredsednik marketinga u kompaniji Walt Disney. Odigrala je ključnu ulogu u Diznijevoj akviziciji časopisa Discover, a zaslužna je i za pokretanje prve Dizni prodavnice u Japanu. Kako je u njenoj biografiji istaknuto, rad u ovoj korporaciji imao je veliki uticaj na njenu karijeru, budući da je upravo tu stekla neprocenjivo iskustvo o tome kako voditi jedan uspešan biznis.

Godine 1992. prihvatila je poziciju u kompaniji Stride Rite koja se bavi proizvodnjom dečijih cipela. Vitmen je zaslužna za revitalizaciju, odnosno ponovno pokretanje poznate linije Keds patika. Napustila je kompaniju četiri godine kasnije i postala izvršni direktor jedne od  najvećih svetskih kompanija za isporuku cveća Florists’ Transworld Delivery (FTD). Međutim, u tom periodu je FTD, usled teške fiskalne krize, suočen sa konkurencijom novih internet cvećara kao što je Florists.com, trpeo velike gubitke. Meg Vitmen je uspela da izvuče kompaniju iz krize i pretvori je u profitabilan biznis. Doduše, taj proces oživljavanja nike bio lak, te je Vitman napustila kompaniju 1997. Godine, jer je, kako pojedini izvori navode, bila izmorena konstantnim sukobima među podređenima i zaposlenima.

Pored navedenog, bila je generalni direktor kompanije Hasbro, koja je jedan od vodećih proizvođača igračaka u SAD, gde je bila odgovorna za uvrštavanje jedne od najdragocenijih američkih igračaka Mr. Potato Head u asortiman ove kompanije.

eBay i uspeh u Silicijumskoj dolini

Godine 1998. Meg biva primećena od strane jednog korporativnog lovca na talente koji joj je ponudio posao u Silicijumskoj dolini, odnosno u kompaniji eBay. Privukla im je pažnju pre svega jer im je bio potreban neko ko je sposoban da nadgleda svakodnevne poslove, usmerava rast i razvoj kompanije, a da istovremeno razume tehnologiju i emocionalnu komponentu korisničkog iskustva. Ukratko, Vitman je bila okarakterisana kao neko ko može da transformiše eBay u prepoznatljiv brend.

U početku je odbijala da prihvati ponudu, jer, kako je istakla u nekoliko intervjua, nije želela da radi za neku nepoznatu internet kompaniju i napusti poziciju u kompaniji Hasbro, gde je nadzirala rad oko šest stotina zaposlenih. Na kraju je ipak pristala da se upozna sa osnivačem eBay-a, kao i da obiđe kompaniju i upozna se sa njenim radom, svesna rastuće popularnosti kupovine preko interneta. U martu 1998. se predomislila i pridružila eBay-u kao CEO.

Vitman je sprovela značajne strukturalne promene u kompaniji, pri čemu je učinila eBay privlačnijim za preduzeća, zadržavajući istovremeno interesovanje individualnih kupaca. Pokrenula je ogromnu reklamnu kampanju na nivou države, te je eBay zahvaljujući njenim marketinškim strategijama povećao svoju korisničku bazu sa 750.000 korisnika na sedam miliona do 1999. godine. Do kraja trećeg kvartala iste godine eBay je imao prodaju od oko 741 miliona dolara, dok je samo godinu dana ranije imao 195 miliona.

Zadržala se na CEO poziciji sve do 2007. godine. U trenutku kada je napustila kompaniju, eBay je imao 15.000 zaposlenih i oko 8 milijardi dolara prihoda.

Nastavak karijere u kompaniji Hewlett-Packard

Istu funkciju je nakon toga obavljala u firmi Hewlett-Packard (HP), ali sa dosta manje uspeha. Pridružila se kompaniji HP 2011. godine kao član upravnog odbora, međutim, devet meseci kasnije postala je izvršni direktor. Bila je primorana da preuzme velike korake za smanjenje troškova, pre svega otpuštanjem 85.000 zaposlenih. Tokom 2015. razdvojila je HP na dve kompanije, odnosno HP inc (proizvođača štampača i personalnih računara), i HP Enterprise (softverska proizvodnja). Ostala je CEO sve do 2018. godine, kada je napustila ovu kompaniju da bi otpočela rad na sopstvenom startapu Quibi.

Quibi je zvanično otpočeo sa radom dve godine kasnije kao platforma za plasiranje kratkih video snimaka od šest do devet minuta. Pored uloge osnivača, Vitmen je vršila i funkciju izvršnog direktora kompanije, međutim, firma je zbog neuspešnog poslovanja ugašena krajem 2020. godine nakon nešto više od šest meseci rada.

Meg Vitman je u nekoliko navrata imala političke ambicije i pokušavala da lansira političku karijeru. Krajem 2021. godine, aktuelni američki predsednik ju je nominovao za ambasadora u Keniji. Imajući u vidu upornost i veštine Meg Vitman, moguće je da je ovo tek početak njene karijere u politici.

Karijera Meg Vitmen otkriva izuzetan talenat i sposobnost da u organizacijama različite veličine i kompleksnosti prepozna i razreši ogromne probleme. Njen razvojni put ukazuje na značaj raznovrsnih iskustava, umeća donošenja teških odluka, i vrednosti istrajnosti. Zbog svega navedenog, ne čudi što je danas jedna od najmoćnijih žena u Sjedinjenim Američkim Državama sa bogatstvom od preko 5 milijardi dolara, i jedna od retkih koje se skoro deceniju nalaze na listama najmoćnijih žena sveta.

 

*Izrada ovog teksta omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj ovog teksta je isključivo odgovornost Udruženja SEE ICT i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.