Meetup o generalnoj veštačkoj inteligenciji sa Borislavom Agapievim u beogradskom Startit Centru

Meetup će biti održan u Startit Centru Beograd, u petak, 10. avgusta, od 18 časova. 

Ana Petrović - 6. Avgust, 2018.

Ovog petka, 10. avgusta, u Startit Centru Beograd biće održan meetup o veštačkoj inteligenciji na kojem će svoj rad predstaviti Dr Borislav Agapiev. Tema predavanja, koje počinje u 18 časova, je najnoviji projekat na kojem Dr. Agapiev radi, a tiče se Generalne Veštačke Inteligencije (Artificial General Intelligence).

Polje veštačke inteligencije je neosporno postiglo velike uspehe tokom poslednjih nekoliko godina. Veliki napredak je napravljen u vezi sa samoupravljajućim automobilima (self-driving cars), konverzacijskim virtuelnim asistentima za računare i mobilne telefone, kao i  kompjutera koji igraju strateške ige kao što su šah i Go na nivou koji sada prevazilazi najbolje ljudske šampione. Međutim, i pored ovog velikog napretka glavni problem prave veštačke inteligencije (koja bi, na primer, mogla da prođe Turingov test) u stvari deluje isto toliko nedostižan kao i do sada. Jedan od glavnih razloga je to što su sva dosadašnja dostignuća usko fokusirana na vezu percepcije, konverzacije i igrica.

U ovom predavanju Dr. Agapiev će izložiti svoje najnovije rezultate u vezi sa rešavanjem velikog problema generalne veštacke inteligencije, sa glavnim fokusom na rezonovanje, koje je kamen temeljac bilo kakve inteligencije. On će predstaviti najnovije rezultate u vezi identifikacije i građenja Rezonskog Grafa, koji je ogromne veličine, reda stotina milijardi ivica i čvorova. Taj gigantski graf je osnova potencijalne enormne inteligencije, koja ima potencijal čak i da prevaziđe najveću ljudsku inteligenciju, zbog toga što se zasniva na akumulisanom rezonskom znanju naše civilizacije prikupljanom hiljadama godina.

O predavaču

Dr. Agapiev je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Posle toga je doktorirao u SAD i radio u Intelu na razvoju mikroprocesora kao i na CAD istraživanjima. Posle Intela je osnovao  Vast.com, koji je sada najveći provajder vertikalne analitike za velike podatke na tržistu SAD. Vast.com ima već godinama veliki razvojni centar u Beogradu gde rade stotine ljudi. Posle Vast.com-a, osnovao je distribuisani socijalni pretrazivač Wowd.com, koji je 2012. godine kupio Facebook. Takođe, glavnu intelektualnu svojinu i patente kupio je Google. 

Prijave

Meetup će biti održan u beogradskom Startit Centru (Savska 5), u petak, 10. avgusta, sa početkom u 18 časova. Prisustvo na događaju je besplatno, ali je potrebno popuniti formu za prijavu.