mBrainTrain razvija sistem koji bi se mogao koristiti u lečenju Alchajmerove i Parkinsonove bolesti

Šta ako bismo mogli da pratimo moždanu aktivnost, kontrolišemo signale i damo veću kontrolu izvesnoj oblasti mozga? Šta ako bi sistem koji to radi bio potpuno mobilan, lak, a moždana aktivnost se mogla pratiti na tabletu ili laptopu?

A šta ako vam kažemo da iza projekta koji upravo ovo radi stoji domaći startap koji je nedavno dobio nagradu kao najbolja tehnološka inovacija?

mBrainTrain je startap iza kog stoje Bogdan Mijović, Ivan Gligorijević i Maarten De Vos.

Upoznali su se dok su radili doktorate u grupi za obradu biomedicinskih signala u Luvenu, Belgiji. Tu su se, kako za Startit kaže jedan od osnivača, Ivan Gligorijević, susreli sa većinom fizioloških signala čoveka koje je moguće pratiti uz pomoć raznih senzora, između ostalog i elektroencefalografskim (EEG) signalima.

U Beogradu im se priključio i četvrti suosnivač, akademik Dejan B. Popovič, profesor na Elektrotehnickom fakultetu u Beogradu i u Aalborgu u Danskoj, sa iskustvom u ovoj oblasti koje je značajno doprinelo radu.

Zainteresovalo ih je kako mozak reaguje na spoljne nadražaje kada je čovek u slobodnom okruženju, a ne bolnici ili drugim laboratorijskim uslovima. Ispostavilo se da ne postoji sistem koji bi pružio te informacije.

ivanU međusobnim konsultacijama došli smo do zaključka da možemo sami da napravimo sistem koji to radi – drugim rečima, da nema tehničkih prepreka, treba nam samo novac,vreme i pokoji partner sa potrebnom infrastrukturom. Stupili smo u kontakt sa profesorom Dejanom Popovićem sa ETF-a, koji se bavi biomedicinskim inženjeringom, i dogovorili se da osnujemo firmu – mBrainTrain (mobile Brain Training).

Nedugo nakon toga, čuli su za Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije koji je dodeljivao mini grantove za najbolje inovativne projekte, aplicirali i dobili.

Od tog momenta prošlo je već godinu dana, koliko traje rad na uređaju pod imenom Smarting.

proizvod

Sistem se sastoji od kape sa elektrodama koja snima EEG aktivnost, odnosno moždane talase, i uređaja za njihovo pojačavanje, osnovnu obradu i bežični prenos do PC-ja ili tableta gde se ovi signali dalje obrađuju i prikazuju. mBrainTrain je pored samog uređaja razvio i softver za njegovo funkcionisanje i softver za računare.

Pravimo uređaj koji snima moždanu aktivnost i u nekom obliku je prikazuje subjektu od koje potiče, najčešće na ekranu kompjutera ili tableta. Daje povratnu spregu ili neurofeedback. Zašto je ovo korisno? Kada neko u realnom vremenu vidi rezultate dejstva “svog mozga” on može da svoju moždanu aktivnost prilagodi i/ili izmeni. Ako postoji neki zadatak – recimo korisnik igra video-igricu, adaptacija koju (nesvesno) vrši biće usmerena ka ostvarenju cilja igrice ili zadatka.

Korisnici su im vrhunske svetske laboratorije

Smarting pruža mogućnost da se kontrolom signala “nametne” veća kontrola izvesnoj oblasti mozga, što dalje omogućava da se taj deo praktično trenira nakon izvesnih neuroloških oboljenja, a trenutno najveći fokus je na moždanom udaru.

Naš sistem može da se koristi i za druge “igre” sa mozgom – borbu protiv nedostatka pažnje kod dece (ADHD), Alchajmerove bolesti, Parkinsonove bolesti, za takozvano zdravo starenje (healthy aging) gde se dnevnim trening sesijama mozgu “ne da da ostari”, odnosno forsira se njegova aktivnost. Ovo su samo neke od primena, u praksi ih ima mnogo mnogo više.

Proizvod je namenjen laboratorijama koje se bave neurofeedbackom i neuromonitoringom, kaže nam Ivan, a do sada su prodali ukupno 7 uređaja – 4 kod nas, 2 u Nemačkoj i 1 u Belgiji.

smarting

Trenutno su u fazi sertifikacije koja je neophodna i donekle otežava prodaju u EU.

Mi smo kao inicijalne korisnike označili vrhunske svetske laboratorije koje se bave neurofeedbackom, neuromonitoringom, epilepsijom i slično.One su iskazale želju za našim Smartingom u okviru svojih istraživanja što za nas ima dvostruki značaj. Prvo, oni su inicijalni korisnici, a pri tom predstavljaju dovoljno velikotržište da sami čine našu ideju održivom. Sa druge strane, njihova verifikacija je neophodna za fazu 2 našeg projekta, a to je uvođenje našeg sistema kao kućnog sistema za neurorehabilitaciju.

Prava konkurencija na tržištu je i sama tek u povoju, jer se proizvodi ovog tipa uglavnom dele na skupu medicinsku opremu i jeftinu EEG opremu nedovoljnog kvaliteta koja se koristi u industriji zabave. Prva, skupa i glomazna, nije pogodna za korišćenje u slobodnom okruženju, a druga ne može odgovoriti na ove potrebe.

Naš uređaj je po kvalitetu blizak opremi medicinskog karaktera, a po ceni je između ove dve grupe (koje se razlikuju za nekoliko redova veličine).

Ne žele da se “jeftino” prodaju

mBrainTrain je trenutno pri kraju finansiranja od strane inovacionog fonda, a ne planiraju da u narednom periodu (8-12 meseci) ne traže direktne investicije, nego da se finansiraju od prodaje prve verzije uređaja.

Skalabilnost je u ovom trenutku teško dokaziva pred investitorima – ne postoje jasne brojke/garancije kome bi “masovnije cifre” uređaja mogle da se prodaju kroz ideju za neurorehabilitaciju, a ne samo istraživanje. To je pitanje zakona u Evropi, osiguravajuće kuće za sada ne nadoknađuju ovakve “home” uređaje. Međutim, to se menja, u Holandiji će ovakve zakone da uvedu za šest meseci, a uskoro i u drugim zemljama EU. Mi hoćemo da to vreme iskoristimo da se dokažemo na tržištu, spremni dočekamo ovaj trend i u tom trenutku se skaliramo. Ne želimo “jeftino da se prodamo” pre toga.

Da je njihov rad prepoznat kao dobar sasvim nam jasno govori i podatak da su nedavno pobedili na takmičenju za najbolju inovaciju u Srbiji,  na kom je ukupno bilo prijavljeno oko 130 timova.

mbrain-tim

U 2013. godini smo kao tim Brainiacs sa SMARTINGom učestvovali i u takmičenju za najbolju inovaciju u Srbiji. Među oko 130 timova, uspeli smo da se plasiramo u finalnih 6 a onda i pobedimo! Finale je bilo emitovano uživo na RTS-u 2, a komisiju su činili eksperti iz naučnih institucija, ministri i istaknuti stručnjaci iz poslovnog sveta.

 

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Jovana Milićević

 • Sunday, 19. January 2014.

  ja bih zelela da znam da li je neko fizicko lice kupilo, i koliko kosta. Upravo da poboljsam svoju starost. Mirjana Maksimovic 64 god.

 • Monday, 3. February 2014.

  Pozdrav. Zelim da kupim ovaj uredjaj. Koga da kontaktiram u Srbiji?
  Mile

 • Friday, 7. February 2014.

  Dragi Mirjana i Mile,

  Nazalost, uređaj još uvek ne prodajemo fizičkim licima već samo laboratorijama i naučnim ustanovama jer je i dalje u fazi validacije. Nadamo se da cemo uskoro moci da izadjemo i sa nekim novim vestima i da ucinimo da “Smarting” postane dostupniji i u siroj primeni.
  Pratite nas povremeno na: http://www.mbraintrain.com, tu cemo javljati sve bitnije stvari! Puno hvala na interesovanju!

  mBrainTrain tim

 • Tuesday, 4. March 2014.

  Postovani, uredjaj mi je potreban za realizaciju diplomskog rada na FTN u Novom Sadu. Sluzio bi mi za eksperimente i proracune uz moju teoriju. Hvala

 • Wednesday, 21. May 2014.

  Moram da pitam…
  Kod Parkinsonove bolesti, obzirom da se radi u nedostatku dopamina, dopaminskih agonista i receptora, na koji nacin stimulirate rad istih i receptorski oporavak?

 • Friday, 23. May 2014.

  Cao,

  Pitanje je interesantno. Poenta EEG neurofeedback-a u ovom slucaju je ne da “izleci uzrok” (koji si tacno naveo) nego da nauci organizam da kontrolise stanje koje je vec tu. Dakle, ne mozemo da pomognemo ostecenoj neuronskoj strukturi, ali mozemo da pomognemo ostalim delovima neuronske mreze da preuzmu deo uloge i adaptiraju svoje funkcionisanje kako bi kompenzovale nedostatak. Ima dosta literature na tu temu ali evo jednog jednostavnog rada koji objasnjava principe: http://chapelhillparkinsons.weebly.com/uploads/5/8/7/9/5879368/biofeedback_resources.pdf

  Pozdrav,
  Ivan

 • Monday, 17. November 2014.

  Te stvari vec uveliko funkcionišu u Evropi. Cijene su od 2000 $ pa do 10,000$. Vjerovatno ima još nekih troškova( elektrode, senzori, gel i možda još po nešto u zavisnosti od vašeg interesovanja). Baš i ne kontam kakva je ovo inovacija??

 • Šta ti je na umu?
  Dodaj komentar · Pravila diskusije

 • Unesite termine za pretragu