Mastercard i R3 se udružili kako bi napravili prekograničnu blockchain platformu

Pored namere Mastercard-a da se približi blockchain tehnologiji, čini se da postoji i namera približavanja konkurenciji i uzimanja većeg učešća u B2B transakcijama.

Sanja Vatić
12/09/2019

Mastercard je najavio saradnju sa blockchain kompanijom R3 sa ciljem da razviju blockchain platformu za prekogranična plaćanja. Kako stoji u saopštenju, plan je da se ovim putem povežu brži sistemi plaćanja i banke koje Mastercard okuplja u svojoj platnoj i kliring mreži.

Tako će ovim sporazumom biti povezana ekspertiza koju poseduje R3 u građenju blockchain rešenja i postojeći sistemi plaćanja Mastercard-a. Sama platforma će biti izgrađena na Corda Enterprise-u koji je razvio R3. (Corda Enterprise predstavlja komercijalnu verziju open-source platforme Corda Network-a (mreža Corda čvorišta tj. node-ova) koja okuplja više od 300 finansijskih institucaija.)

Prema saopštenju, ovakvo rešenje ima potencijal da reši probleme poput skupih transakcija, upravljanja likvidnošću, manjka standardizacije i poveznaosti među bankama i nacionalnih kliring sistema, što su sve preduslovi za jednostavnija i jeftinija plaćanja (naročito prekogranična).

U isto vreme, ovo može da znači kako Mastercard ulaže napore da ojača svoje sposobnosti po pitanju prekograničnih plaćanja i razvijanje poslovanja koje nije dominantno vezano za platne kartice.

U tom smislu značajno je pomenuti da je ranije ove godine Mastercard akvizirao međunarodnu kompaniju koja se bavi transferima novca, Transfast (još ranije i Vocalink, Transactis i Nets). Takođe, partnerstvu je prethodilo i pridruživanje Mastercard-a Marco Polo mreži za finansiranje trgovine (isto podržanoj od starne R3). Da u Mastercard-u postoji ozbiljnije interesovanje za blockchain upućuje i to što je prethodnog meseca kompanija objavljivala oglase za posao u kojima se traže oni sa veštinama za razvoj proizvoda vezanih za blockchain i kriptovalute.

Pored namere da se približi blockchain tehnologiji, čini se da postoji i namera približavanja konkurenciji i uzimanja većeg učešća u B2B transakcijama (Business To Business ili prodaja pravnim licima). Tako Business Insider navodi kako bi udruživanjem sa R3 Mastercard mogao da cilja na tržište prekograničnih B2B plaćanja, koji će mu pomoći da sustigne kompaniju Visa i njenu u junu lansiranu Visa B2B Connect ponudu. Visa B2B Connect uključuje tehnologiju distribuirane glavne knjige (eng. distributed ledger technology — DLT) i kreirana je u cilju prekograničnog povezivanja finasijskih institucija i ublažavanja problematičnih tačaka pri B2B transakcijama. Kako takođe navodi BI, u domenu B2B plaćanja leži ogroman potencijal, po nekim procenama težak čak 21,8 hiljada milijardi dolara. I to samo u 2019. godini, dok se u narednim očekuje nemali rast.

Sanja Vatić

Objavio/la članak.

četvrtak, 12. Septembar, 2019.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ