Maribor postaje superračunarski centar Evrope – kolika je snaga projekta vrednog 840 miliona evra?

Ovo je pokazatelj da je Evropa svesna da ujedinjenim projektom ima više šanse da konkuriše na svetskoj digitalnoj sceni.

Aleksandar Krunić - 14. Jun, 2019.

Osam gradova izabrano je za domaćine prvih evropskih superračunara u okviru inicijative koju sprovode EU i grupa evropskih zemalja, a jedan od njih je i Maribor u Sloveniji. Pored Maribora superkompjuteri biće smešteni u Sofiji u Bugarskoj, Ostravi u Češkoj, Kajaniju u Finskoj, Bolonji u Italiji, Bisenu u Luksemburgu, Minjou u Portugalu i Barseloni u Španiji.

Svrha računara je da pomognu istraživačima, industriji i biznisu u čitavom nizu oblasti, od projektovanja lekova i novih materijala do borbe protiv klimatskih promena, a postavljaju se u okviru Zajedničkog evropskog poduhvata za računarstvo visokih performansi – EuroHPC. U upravljanju superračunarskim centrima učestvovaće 19 od 28 zemalja, a ukupan budžet za taj projekat iznosi 840 miliona evra.

Potpredsednik za jedinstveno digitalno tržište, Andrus Ansip, izjavio je:

“Ovi gradovi će dati našim istraživačima pristup superkompjuterima svetske klase, strateškom resursu za budućnost evropske industrije. To je veliki korak napred za Evropu da dostigne sledeći nivo računarskih kapaciteta, to će nam pomoći da napredujemo u tehnologijama orijentisanim ka budućnosti, kao što je Internet stvari, veštačka inteligencija, robotika i analitika podataka”.

Clj je opremanje EU sa superračunarskom infrastrukturom svetske klase do kraja 2020. godine. Sledeći korak u projektu biće nabavka tri superkompjutera sposobnih da obavljaju 150 bilijardi računica u sekundi i pet računara sposobnih za četiri bilijardi računica u sekundi, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Ovo je pokazatelj da je Evropa svesna da ujedinjenim projektom ima više šanse da konkuriše na svetskoj digitalnoj sceni.