Ovako se podstiče IT industrija — Letonija donela novi zakon za poreske olakšice startapima

Letonski parlament izglasao je novi zakon koji se tiče poreskih olakšica za startape, a u cilju misije da Letonija postane glavna destinacija za inovatore iz baltičkih zemalja.

Strahinja Krstić - 25. Novembar, 2016.

U sredu, 23. novembra, uz većinsku podršku parlamenta, u Letoniji je izglasan novi zakon koji se tiče poreskih olakšica za startape. Ovaj zakon je donet u skladu sa širom inicijativom da se Letonija učini atraktivnom destinacijom za tehnološke preduzetnike i biznise u ranim fazama razvoja. Primena zakona počinje od 1. januara 2017. godine i predviđa se da će udvostručiti investicije u letonske startape.

Poreske olakšice, a ne subvencije i programi podrške

U mnogim državama, pa i u našoj, praksa je da se uspostavljaju razni programi podrške privredi i subvencija u cilju privlačenja investicija. Sa druge strane, programi specifičnih poreskih olakšica za startape su ređa pojava. Letonsko Ministarstvo ekonomije, uz direktnu podršku ministra učinilo je hrabar korak u nameri da realizuju zajedničku viziju Letonije kao države u kojoj se mogu pojaviti startapi konkurentni na svetskom nivou.

Iako su plate zaposlenih u startapima male, one su i dalje njihov najveći trošak. Novi poreski programi tiču se upravo ovog dela poslovanja. Ono što ovaj zakon predviđa, a čini ga jedinstvenim u odnosu na sve EU regulative jeste fiksni porez od 252€ po zaposlenom, bez obzira na veličinu plate. Drugi deo se tiče visoko kvalifikovanih radnika (sa master ili doktorskim diplomama ili 5+ godina iskusva) za čije poreze i doprinose startapi neće biti obavezani, već će ih finansirati država.

Andris K. Berzins, suosnivač Letonske startap asocijacije koja je inicirala donošenje zakona, objašnjava:

Andris K. BerzinsDakle, ako je do sada poreski teret za zaposlene bio skoro jednak neto iznosu njihovih plata, onda će novi poreski režim, za istu količinu investicije, imati efekat dupliranja vremena koje startap ima za “preživljavanje”, kako bi stigli do nove runde investicija i dugoročno bili uspešniji.

Uslovi

Da bi određeni startap dobio poreske olakšice mora da ispuni nekoliko uslova:

Još jedan bitan uslov je da je startap do sada osigurao bar 30.000€ ili više u ranoj fazi venture investicija. To služi kao mehanizam potvrde koji će osigurati da fokus poreskog programa bude na startapima koji zaista imaju potencijal, a što je dokazano time što su dobili novac od investitora. Za narednu iteraciju zakona, planira se da taj uslov obuhvati i stadijum angel investicija.

Letonija kao baltički centar inovacija

Ovaj zakon sadrži još neke bitne stavke, kao na primer prvu definiciju startapa u letonskim zakonima, koja će poslužiti za lakše donošenje budućih zakona i bolje informisanje javnosti o važnosti tehnologije i preduzetništva. Kao još jedna potvrda inicijative letonske vlade da učini Letoniju primamljivom za startape, neki od narednih poteza biće uvođenje startap vize i legalizovanje ridesharinga.

U donošenju ovog zakona učestvovalo je više od 60 startapa i organizacija, a pod vođstvom Letonske startap asocijacije. Još jedna potvrda da zajednica ljudi okupljenih oko dobre ideje može da uradi mnogo.

Nadamo se da će ovaj napredak u Letoniji, već započet program startap vize u Litvaniji i ostali dobri primeri zemalja Centralne i Istočne Evrope ohrabriti i Srbiju i zemlje regiona da pokrenu konkretnije akcije u cilju kreiranja okruženja koje će ubrzati inovaciju i zadržati mlade i talentovane ljude u zemlji.