Laravel Echo i Docker za localhost development — junski Laravel meetup u Novom Sadu

Meetup će se održati u četvrtak, 28. juna, od 18 časova u novosadskom Startit Centru.

Miloš Aleksić
19/06/2018

Na temu događaja u realnom vremenu i Laravel Echo-u pričaće Nikola Knežević.

Svakim danom je sve više proizvoda dizajniranih na način da budu konstantno povezani na internet. WebSocket je tehnologija koja je omogućila ovu revoluciju. Polako zamenjuje stare klijent-server tehnologije, podržana je od strane svih današnjih web pretraživača, ali još uvek nova tehnologija koja se konstantno razvija.

Na ovom meetupu Knežević će proći kroz proces konfiguracije Laravel aplikacije za komunikaciju u realnom vremenu pomoću Pusher servisa, kao i pomoću sopstvenog servera. Odradiće isto na klijentskoj strani, a zatim napraviti jednostavnu aplikaciju kroz koju će analizirati osnove komunikacije u realnom vremenu.

Druga tema se tiče Dockera za localhost development, a predstaviće je Milan Urukalo.

Kad je u pitanju razvoj softvera vec duže vreme se koristi izgovor ‚‚Radi na mom računaru”. Ovim predavanjem će uz pomoć Dockera pokušati da iskoreni taj stari običaj koji je nastao u vreme LAMP/XAMP/WAMP okruženja, a održao se i u vremenu virtualnih mašina i Vagranta. Saznaćemo šta su to Docker containeri, kako se kreiraju iz image-a. Videti kako je lako podići lokalno dev okruženje, jednostavno menjati ga, kao i testirati aplikaciju u različitim uslovima.

O predavačima

Nikola Knežević je sa 11 napisao prvu aplikaciju, a posle prve odmah i drugu. Tehnički direktor, programer, mentor i još po nešto u Decem razvojnom studiju. Opsesivan prema rešavanju programskih problema. Razmenjuje znanje kad god se ukaže prilika. U slobodno vreme čita knjige i svira gitaru.

Milan Urukalo je software developer, fokusiran na PHP, backend web servise i devops taskove. Sa više od 10 godina u PHP svetu i dalje uči nove stvari i sa zadovoljstvom deli stečeno znanje. Programiranje za njega nije samo pisanje koda, već i način razmišljanja.

Prijava

Meetup će se održati u četvrtak, 28. juna, od 18 časova u novosadskom Startit Centru (Miroslava Antića 2). Prisustvo je besplatno, ali je prijava obavezna i vrši se putem ovog linka.

Miloš Aleksić

Objavio/la članak.

utorak, 19. Jun, 2018.

IT Industrija

🔥 Najčitanije