Active Collab je jedan od najstarijih domaćih tehnoloških proizvoda koji su i dalje u životu i dobro prolaze na globalnom tržištu. Lansiran 2007, ovaj alat su koristile mnoge poznate organizacije širom sveta, poput Applea, Cisca, Stanforda, BBCa i drugih, a vredno je pomena da je kompanija razvijena bez spoljnih investicija.

Ranije smo sa vama podelili priču o novom poslovnom modelu koji je novosadska ekipa A51 uvela u svoj uspešni proizvod, pružili smo vam i pogled iza kulisa na razvoj samog proizvoda te potpuni redizajn korisničkog iskustva, i sada su rezultati ovog dvogodišnjeg truda javno lansirani.

O tome kakve reakcije je izazvao novi AC, govori Ilija Studen, osnivač:

Kao i sa svakom novom verzijom, reakcije su podeljene. Sa ovom verzijom je to još naglašenije zato što je radikalno osveženje koje odbacuje dosta “mrtvog tereta” (mogućnosti za koje smatramo da više nisu esencijalne i da bi usporavale softver u daljem rastu umesto da mu u tome pomažu). Dobra vest je da nastavljamo da podržavamo ActiveCollab 4, tako da ljudi kojima je ta verzija nezamenljiva mogu da nastave da je koriste uz punu podršku.

AC je redizajniran od glave do pete — kao što je u svom izuzetnom i retko direktnom članku ispričao Petar Perović, koji je vodio ovaj proces. U pitanju je hrabra i rizična odluka, budući da je proizvod već veoma uspešan, mada bi se moglo reći da bi možda još rizičnije bilo prepustiti se zastarevanju pred novim očekivanjima i potrebama korisnika. Ilija ovde dodaje koja su njihova očekivanja od nove verzije:

Ono što očekujemo je da nova verzija bude pristupačnija korisnicima i privuče ih u što većem broju s jedne strane, a da s druge strane postojećim korisnicima donese osveženje i olakšanje u svakodnevnom radu. Strepnja se svodi na čekanje reakcije šireg kruga korisnika na izbacivanje izvesnih mogućnosti. Sumnjam da ćemo skočiti na njihov hop, ali definitivno slušamo feedback kako bismo naučili više o tome kako im možemo izaći u susret.

Aplikacija koju smo i sami probali u beta fazi je stvarno moderna, lagana i brza, a sada je možete i sami probati tako što ćete se prijaviti preko novog sajta aplikacije.