Lansirana Inicijativa Digitalna Srbija

Publika u Domu omladine je imala priliku da čuje neke od osnivača organizacije i njihove goste, koji su predstavili viziju i misiju novoosnovane organizacije, kao i izazove sa kojima treba da se suočimo kroz nadolazeću digitalnu transformaciju.

Na današnjem događaju u Domu omladine Beograda, zvanično je lansirana nova super-organizacija za razvoj domaćeg IT-a, Inicijativa Digitalna Srbija.

Inicijativa Digitalna Srbija je neprofitno udruženje, osnovano sa ciljem unapređenja srpskog društva i privrede u dobu digitalne transformacije. Organizaciju su osnovale neke od najpoznatijih (tehnoloških) firmi iz Srbije: Nordeus, Seven Bridges, Microsoft i Infostud, zajedno sa nešto tradicionalnijim kompanijama: Ringier Axel Springer, Telenor, Telekom i Price Waterhouse Coppers. Startit je takođe imao tu čast da bude među osnivačima ovog udruženja.

Kako je naveo Branko Milutinović, generalni direktor i suosnivač Nordeusa i predsednik upravnog odbora Digitalne Srbije, vizija organizacije je da Srbija postane vodeća zemlja u 21. veku čija se privreda uspešno transformisala u digitalnu ekonomiju. Inicijativa Digitalna Srbija to želi da postigne stvaranjem optimalnog okruženja za razvoj digitalne ekonomije u kom će naše kompanije postati tehnološki lideri, digitalne usluge biti dostupne svim građanima i stvarati se nova radna mesta. 

Digitalizacija će svet ostaviti onakvim kakvim sada ne možemo da ga zamislimo. Neki će iz tog procesa izaći kao pobednici, a neki će izvući deblji kraj. Naš cilj je da Srbija ne izvuče deblji kraj i zato smo danas ovde.

Vidimo šansu da svi ti mladi ljudi koji su potomci Tesle, Pupina i drugih naučnika, doprinesu da naša zemlja bude mnogo relevantnija nego što je danas.

Znamo u kom pravcu hoćemo da idemo, a to je stvaranje podrške za razvoj digitalne ekonomije i stvaranje uslova za digitalizaciju celog društva.

Sa publikom su svoja iskustva u digitalnoj  transformaciji podelili i gosti iz Irske (Enterprise Ireland) i Švajcarske (Digital Switzerland).

Igor Bogićević, CTO i suosnivač Seven Bridgesa, govorio je o značaju transfera znanja za prosperitet jednog društva i izuzetnom potencijalu koji leži u ljudskom kapitalu koji Srbija poseduje.

Znanje je ultimativni kapital nacije. Bitno je da nađemo način da to znanje upotrebimo i institucionalizujemo kroz aktivnu kolaboraciju između akademije i industrije. Dobra vest je da se saradnja između industrije i fakulteta u poslednje vreme zaista poboljšava, ali potrebno je da uradimo još mnogo više.

Publici se obratila i Vesna Bengin iz BioSense instituta koja je govorila o potencijalu i značaju saradnje između IT-a i poljoprivrede, dve najzdravije privredne grane koje čine osnovu srpskog BDP-a.

Osnivači Inicijative Digitalna Srbija pozvali su i ostale kompanije da im se pridruže, ističući značaj saradnje između svih aktera domaće privrede za prevazilaženje izazova digitalne transformacije koji nam predstoje.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Nevenka Rangelov

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu