Kurs digitalne pismenosti i bezbednosti na Internetu za učenike petog do osmog razreda

Kurs je namenjen osnovcima koji žele da pravilno i bezbedno koriste Internet.

U Startit Centru Inđija će biti održan osnovni kurs Microsoft Word za decu u periodu do 23. marta do 13. aprila. Časovi traju dva sata, a održavaće se petkom i subotom. Poslednji čas predviđen je za predavanje o bezbednom korišćenju interneta i druženje učesnika povodom kraja kursa.

Ovaj kurs je namenjen deci od V do VIII razreda osnovne škole sa idejom da nauče osnove programa koji služi za pisanje teksta i uređivanje tekstualnih dokumenata, a deo je osnovne računarske pismenosti. Poslednji čas biće posvećen bezbednosti na internetu koja je posebno važna i osetljiva tema i neophodno je posvetiti joj posebnu pažnju. 

Temi kursa pristupa se interaktivno, uz razrađen program, kreativne radionice, igraonice i predavanja, a cilj je da se grupa kroz šest časova obuči za široko korišćenje Worda, pravilnog kucanja, korisnih aplikacaija i pomoćnih alatki koje poboljšavaju i ubrzavaju pretragu i snalaženje na internetu.

Program kursa

Polaznici prolaze ceo kurs sa predavačem, počevši od osnovna Worda, do njegovog naprednog korišćenja, tehnike brzog kucanja i korisne aplikacije koje pomažu korišćenju interneta.

Na kursu će polaznici učiti sledeće:

 • Osnovnu obradu teksta u Wordu (od instalacije do oblikovanja teksta i pravljenja tekstualnih celina)
 • Pravilno kucanje (od osnovnih koraka do naprednog nivoa kroz razne igrice)
 • Osnove Painta
 • Google Chrome ekstenzije (AdBlock, Google Translate, Grammarly)
 • Prebacivanje teksta u PDF format
 • Pravljenje e-mail naloga
 • Kako bezbedno koristiti Internet

O predavaču

Predavač je Aleksandar Stefanov, nastavnik istorije. Iza sebe ima višegodišnji rad sa decom kao nastavnik istorije u školi, a svoje dodatno angažovanje je usmerio na pripremu i vođenje dece na takmičenja i kvizove. U cilju prekvalifikacije redovno pohađa kurseve Startit Centra Zrenjanin od njegovog osnivanja i želi da pomogne deci da steknu osnovnu digitalnu pismenost kako bi im približio i olakšao dalju edukaciju.

Termini radionica

 • Prva nedelja: subota, 23. mart, od 12 do 14 časova
 • Druga nedelja: petak, 29. mart, od 9 do 11 časova; subota, 30. mart, od 12 do 14 časova
 • Treća nedelja: petak, 5. april, od 16 do 18 časova; subota, 6.april, od 12 do 14 časova
 • Četvrta nedelja: petak, 12. april, od 9 do 11 časova; subota, 13. april, od 12 do 13 časova

Kome je namenjen kurs?

Predavanje je namenjeno učenicima 5, 6, 7. i 8. razreda ili uzrasta od 11, 12, 13 ili 14 godina koji nemaju napredno znanje o korišćenju Worda i internet aplikacija.

Uslovi za upis

 • Potrebno je da dete ima svoj laptop i na njemu instaliranu verziju MS Office 2016 ili samo Word 2016 (Obezbeđen je lap top za polaznike koji nemaju svoj prenosni računar, ali je to potrebno naglasiti u prijavi; moguća je instalacija programa na prvom času)
 • Neophodno je da dete poseduje opšte poznavanje rada na računaru, kao i da je već imalo priliku da se susretne i radi u programu Word
 • Dete mora biti u mogućnosti da bude prisutno sve vreme trajanja radionica
 • Pristojno ponašanje i neometanje nastave je nužan preduslov
 • Prijave se primaju dok ima slobodnog mesta, jer je broj ograničen
 • Roditelji rezervišu mesto svojoj deci davanjem depozita od 2.000 dinara koji se vraća nakon kursa ukoliko je dete prisustvovalo svim časovima, u suprotnom depozit se u Vaše ime donira Svratištu za decu

Depoziti su deo naše standardne prakse kojom osiguravamo da ćemo mesta i sadržaje pružati onim učesnicima koje to zaista zanima i njihov povratak osiguran je ugovorom. Do sada se nijednom nije desilo da nismo vratili depozit.

Prijava

Kurs će biti održan u Startit Centru Inđija (Vojvode Stepe 2, prvi pasaž na šetalištu) do 23. marta do 13 aprila. Pre prijave potrebno je dobro pročitati uslove za upis na kurs. Broj učesnika je ograničen, a prijavu možete popuniti ovde.

Svi prijavljeni će biti kontaktirani putem telefona kako bi im se potvrdilo učešće na kursu.

Ukoliko imate nekih dodatnih pitanja u vezi sa kursom postavite nam ih u komentarima ili na indjija@startit.rs.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Marija Crnogorac

Unesite termine za pretragu