Kriptovalute — kako sam uložio u najgorem trenutku i gde su moje pare?

Prenosimo tekst Jovana Milićevića koji je originalno objavljen na blogu prokka.net.

prenosimo - 9. Januar, 2018.

Kao što već znate, ja sam kripto amater. Sve ovo vidim samo kao zabavu i shodno tome mi dešavanja od 22. 12. nisu tako teško pala kao onima koji su uložili više para, a imaju manje strpljenja.

17.12. sam kupio Dash i BCH za po 20 EUR, čisto da vidim kako se kreće tržište. Rezultat je bio sjajan,  u narednih par dana njihova vrednost je porasla za 100, odnosno 50%! Zvučalo je kao sjajan trenutak da uložim još para, ali sam čekao previše i…

Šta ne treba da uradite kao ja

Od prvih 100 valuta po ukupnoj vrednosti, tokom 22. decembra 1 do 2 su imale neki minimalni rast, a većina top 20 valuta je imala preko 20% pad.

Ja sam jelte naredni krug ulaganja imao 20.12, kada je većina valuta bila na vrhuncu i sa lepim rastom u odnosu na prethodni dan (10-20+ %). Prodao sam 80 XRP koji mi je ostao (narednog dana je bio jedna od retkih valuta koja je skočila).

Prvo sam sam po prvi put uložio u 3 (uvek ulažem u 2): BCH, DASH i BTG. Ipak ZEC (ko ne želi da ima zeca?) je zvučao tako dobro da sam posle par minuta kupio i njega. Čak sam savetovao i Šuju da uradi isto, srećom nije me poslušao.

#bitno Ovo je jedna velika kocka i bolje nemojte da savetujete druge (pogotovo ne drage ljude), već samo delite svoja iskustva.

Narednog dana je vrednost te investicije bila 290 EUR na oko 260 EUR* ulaganja. Porasla je malo pre svega zbog ZEC koji je porastao nekih 20%.

I onda je polako počela da se topi… Pa onda još brže dan kasnije… Došla je do nekih 180 EUR… Tada sam prestao da gledam i odlučio da čekam.

*260 EUR je jelte bilo ulaganja zarade od prethodnog perioda, tako da kao što sam rekao, ono inicijalno ulaganje sam povratio i ne diram ga. Samim tim nisam ni mogao da imam neke gubitke (osim neostvarene dobiti)

Šta treba da uradite kao ja

Čekajte.

Danas je opet dobar dan i većina valuta raste po 10+%, ali još ni jedna nije došla na nivo po kojima sam ih kupio. Da sada sve prodam dobio bih ~250 EUR. No sve je ovo igra i ako je tako shvatite, osim adrenalina kada odlučujete o kupovini i prodaji, nema većeg nerviranja i stresa.

Gde su moje pare?

E to ne znam… nakon nekih nedelju dana dobio sam obaveštenje da je transakcija odbijena. Da li zato što nisam verifikovan (i dalje je u procesu), da li zato što je bila Visa internet kartica ili je jednostavno berza loša… nisam saznao.

Podigao sam 3 support ticketa i osim informacije da imaju puno posla ništa vredno mi nisu rekli. Još je zanimljivije da tih 100 EUR nema ni na balansu na berzi. Tako da ne izgleda baš sjajno situacija i ukoliko se ovako nastavi sve ću prebaciti u neku kriptovalutu tipa BTC i prebaciti na drugi wallet ili prodati direktno nekome po nekoj povlašćenoj ceni.

No i dalje verujem da nisu toliko neozbiljni i da će se sve ovo uspešno rešiti uskoro kada budem dodao drugu karticu sa kojom je drugar već uspešno prebacio pare.

#update
Upravo je cex.io objavio novo uputstvo za podizanje para. Uplatio sam 20 EUR da bih validrao karticu ponovo i sada imam mogućnost da povučem pare. Čekam još da vrate onih 100 EUR  pa da povučem 220 EUR. :)


Tekst je originalno objavljen na sajtu Prokka’s blog, a ovde ga prenosimo uz dozvolu autora.

Rubrika blockchain je pod pokroviteljstvom Gamecreditsa