Kasica-prasica dobija kripto-pojačanje — startap Pigzbe deci približava koncept kriptovaluta i finansija

Startap koji je osmislio kripto-novčanike za decu planira i ICO.

Sanja Vatić - 13. April, 2018.

Iako još ni mnogim odraslim ljudima nije jasno šta su to blockchain i kriptovalute, londonski startap Pigzbe očigledno smatra da nije toliko komplikovano. Naime, Pigzbe je napravio novčanik za čuvanje kriptovaluta namenjen deci.

Iza kompanije stoji Filipo Jakob, jedan od Forbsovih 30 under 30 i proizvođač „edukativnih igračaka”. U tom duhu Pigzbe je zamišljen kao savremena kasica-prasica koja treba da „nauči decu koji su principi finansija u 21. veku u isto vreme omogućavajući porodicama da funkcionišu kao mikrofinasijske mreže na globalnom nivou.”

Kako još stoji u whitepaperu, Pigzbe je decentralizovana mreža bazirana na blockchainu u okviru koje roditelji i deca između sebe trguju Wollo (WLO) tokenima baziranim na Stellaru (protokolu sličnom Ripple-u). Sam proizvod je u isto vreme fizički kripto-novčanik i aplikacija koja kroz igru uči o štednji, razmeni i trošenju valuta. Uz Pigzbe ide i platna kartica kojom je omogućeno plaćanje u stvarnom svetu u različitim valutama.

Što se tokena tiče, cap im je 675 miliona. Od toga je 30 odsto tokena u vlasništvu kompanije, a dodatnih 14 odsto Wollo-a je raspodeljeno među vlasnicima i članovima tima. Kako Motherboard objašnjava, ovo znači da Pigzbe očekuje da se u jednom trenutku Wollo tokenima trguje na berzi, odnosno da će im vrednost zavisiti od tržišne dinamike. Takođe, ovog juna kompanija planira da pokrene ICO.

Sam koncept je naišao na kritike jer neki prodavanje kripto-novčanika šestogodišnjacima smatraju neetičnim zarađivanjem na deci. S druge strane, Pigzbe je moguće posmatrati na sličan način kao kripto-mačke, koje su nastale s ciljem da svima pojasne kako funkcioniše blockchain. Na isti način Pigzbe može da bude proizvod koji objašnjava finansijski sistem i kriptovalute.

Rubrika blockchain je pod pokroviteljstvom Gamecreditsa