Marko Kovačević trenutno radi kao JavaScript inženjer u kompaniji koja se bavi izradom webshop sajtova, kao i standardnih veb i mobilnih aplikacija za neke od poznatijih klijenata kao što su Volkswagen, Flexport, Serena Williams, Skip, Plume i mnoge druge. Kako sam kaže, na poslu radi kao full-stack inženjer, što podrazumeva da se bavi razvojem front-end-a, back-end-a, arhitekturom sistema u cloud-u i DevOps-om.

Koristi JavaScript za razvoj front-end-a i back-end-a zbog tražnje i brzine razvoja, dok van posla vežba Go (Golang). Prethodno je radio i kao PHP developer, ali je trajno prešao na JavaScript i potom Go. Neke od stvari koje voli u svom poslu su dizajniranje arhitektura za rešavanje specifičnih problema, učenje novih programskih jezika, korišćenje novih alata… U slobodno vreme se usavršava u cloud arhitekturi (uglavnom AWS) dok razvija svoj projekat.

Pored programiranja, u poslednje vreme putuje i planira da obiđe što više država i kontinenata, kao i da se upozna sa što više drugih kultura. Uz to je počeo da se bavi fotografisanjem kao hobijem. Do skoro je išao na časove salse i baćate, ali ih je zamenio treninzima u teretani dok se ne odluči šta će sledeće da proba. Pored toga, prati filmsku scenu, kao i poneku seriju. Marko još igra Sony PlayStation i čita stripove, ali napominje da ima striktniji odabir (Watchmen, Blacksad).

Hardware

Krenuću od telefona, posto je najmanji. Trenutno koristim Samsung S8. Razlog zašto sam odabrao Samsung, umesto recimo iPhone (jer svi porede sa njim), jeste što je u to vreme izašao ranije nego novi model iPhone-a i cena mu je bila mnogo bolja. Glavni adut S8 su mi bile performanse neophodne za mnoge aplikacije koje koristim kao što su Slack, Gmail, GoogleMaps, i mnoge druge. Druga stvar je kamera. Planirao sam letovanje i telefon mi je pružio vrhunski kvalitet slike (za telefon) i laku portabilnost.

Računar koji koristim je MacBook Pro (15-inch, 2016), 2.7 GHz Intel Core i7, 16 GB 2133 MHz LPDDR3, Radeon Pro 455 2 GB Intel HD Graphics 530 1536 MB sa 512GB SSD. Radio sam dosta sa Windows i Linux operativnim sistemima i standardnim laptopovima. Mogu reći da je MacBook daleko bolja opcija, jer sam imao dosta problema sa datim operativnim sistemima.  Probleme mi je najviše zadavao Windows (ne bih imao mesta kada bih krenuo da nabrajam), ali kada sam se prebacio na Linux osećao sam se kao da sam se ponovo rodio. Jedini problemi na Linux-u su mi bili: nedostatak programa za taj OS, mnogo hack-ova radi postizanja jednostavnih funkcionalnosti i kvalitet laptopova (ovo važi i za Windows). Touchbar MacBook je svetlosnim godinama ispred standardnih, tastatura je odlična, ekran je odličan, UI je kvalitetan i brz. Glavni nedostatak MacBook-a je cena.

Slušalice su AirPods. Glavni razlog za njihovu kupovinu jeste što su bežične, te je kretanje sa laptopom u rukama i slušalicama u ušima dosta lakše. Takođe, poseduju ugrađen mikrofon, te se zvuk dosta dobro prenosi sagovorniku, a i samo ozvučenje je dobro.

Monitor koji koristim kada sam kod kuće je 23″ Dell IPS LED.

Software

Za kod koristim IntelliJ IDEA (WebStorm, PHPStorm, GoLand) zavisno od programskog jezika. Ovaj IDE mi je najbolji iz razloga što ima sve upakovano u sebi i pruža fenomenalnu pomoć za detekciju grešaka, upozorenja, auto-completion, git integraciju, SFTP integraciju, history i veliki broj drugih dodataka, pošto postoji i community koji ih pravi. UI/UX mi je odličan, pogotovo što dolazim iz sveta C# i Jave gde sam koristio VisualStudio, Eclipse, NetBeans IDE. Koristio sam ranije Sublime i probao VSCode, ali za razvoj projekata mi je i dalje IntelliJ najbolji jer sam s njim najproduktivniji.

Komunikacija ide uglavnom preko Slack-a, Gmail-a i Google Hangouts-a. Ovo mi je najbolja opcija. Radio sam ranije sa HipChat-om, ali mi se nije svidelo. Za upravljanje nad projektom najviše mi se dopada Jira + Confluence, ali ukoliko je projekat manji dovoljan je i Trello ili Asana. Ukoliko ne koristim Confluence, za dokumentaciju koristim Google Docs/Sheets.

Kao dodatne alate koje koristim u lokalu mogu spomenuti samo Postman i Terminal. Postman ima mnogo lepši UI za testiranje HTTP/S zahteva u poređenju sa Terminalom i bolju organizaciju.

Browser koji sam odabrao (kao i većina) jeste Chrome, najviše zbog alata za development koje pruža i najnovijih feature-a.
Ekstenzije koje koristim su:


Ukoliko želite da budete deo rubrike Kreatori i alati, pošaljite nam svoj CV i/li portfolio na mail redakcija@startit.rs.