U prvoj polovini decembra, u okviru saradnje Misije OEBS-a u Srbiji, Grada Šapca i Startita u Startit Centru Šabac biće organizovan drugi hakaton u ovom gradu, a prvi na temu kreiranja mobilne aplikacije za postupak direktnog odlučivanja građana o predlozima projekata mesnih zajednica Grada Šapca.

Ideja Hakatona

U gradu Šapcu se od 2017. godine sprovodi proces direktnog odlučivanja građana o predlozima projekata mesnih zajednica, odnosno građani odlučuju gde će se ulagati novac od poreza na imovinu skupljen u njihovoj mesnoj zajednici. Do sada su mogućnost direktnog izjašnjavanja imali građani iz seoskih mesnih zajednica, a od ove godine će se process primeniti na celoj teritoriji Grada Šapca.

Za svaku mesnu zajednicu je tačno definisano o koliko novca se odlučuje, kao i spisak predloga za koje se može glasati. Predlozi su sastavljeni na osnovu ideja koje su građani i saveti mesnih zajednica dostavili Gradskoj upravi. Ideje projekata za finansiranje mogu da predlažu samo građani koji su platili porez, i to preko grupe građana, kao i saveti mesnih zajednica.

Svako ima pravo da glasa, i potrebno je da bude upisan u Spisak učesnika neposrednog izjašnjavanja. Svako glasa u svojoj mesnoj zajednici. Kao i na izborima, svako dobija listić na kom će biti predlog projekata, njegova vrednost kao i iznos kojim raspolaže mesna zajednica. Dozvoljeno je izabrati više projekata, ali ukupan iznos koji je potreban za njihovu realiaciju ne sme da prelazi ukupan iznos koji ima mesna zajednica.

Ciljevi Hakatona

  1. Idejno rešenje za digitalnu transformaciju procesa postupka direktnog odlučivanja građana o predlozima projekata mesnih zajednica Grada Šapca, na nivou mobilne aplikacije.
  2. Idejna rešenja vezana za dizajn i naziv mobilne aplikacije.
  3. Izrada MVP verzije aplikacije u skladu sa definisanim zahtevima i tehnologijom.
  4. Ideje za dalje inovacije i digitalizaciju postojećeg i sličnih procesa i procedura.
  5. Aktivno uključivanje lokalne ICT zajednice u proces digitalne transformacije Gradske uprave i JKP-a grada Šapca.

Hakaton će trajati 2 dana, a timovi će imati priliku predstave najkreativnije rešenje i da pored dobre zabave kroz praktičan rad osvoje novčanu nagradu.

Tokom oba dana učesnici će imati podršku grupe mentora, iz različitih oblasti, koji će raditi sa njima na osmišljavanju i kreiranju rešenja.

Nagradni fond za pobednički tim iznosi 50 000 dinara

Ko može da učestvuje?

Takmičenje je namenjeno učesnicima iz različitih profesionalnih sfera, uključujući programere, umetnike, grafičke dizajnere, profesionalce iz oblasti organizacionih nauka, marketinga, kao i sve one koji vole tehnologiju i imaju ideju i znanje da kreiraju ovakav tip mobilne aplikacije. 

Za učešće na hakatonu se mogu prijaviti pojedinci ili već spremni timovi, ali je važno da taj podatak navedu prilikom popunjavanja same forme za prijavu.

Startit Centar Šabac će obezbediti obroke, grickalice, piće i kafe. Troškovi prevoza za učesnike biće pokriveni.

Od učesnika se očekuje da ponesu svoje kompjutere za rad.

Prijave

Poziv za hakaton otvoren je kako za pojedince, tako i za timove, i to putem sledeće forme, a prijave su otvorene do petka, 6. decembra. Po zatvaranju prijava, svi učesnici će putem mejla biti obavešteni o narednim koracima.

Hakaton će biti održan 7. i 8. decembra sa početkom u 12 časova u Startit Centru Šabac, koji se nalazi na adresi Karađorđeva 27, I sprat, (zgrada Navipa). 

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti organizatorima putem mejla [email protected]