Kompanija ByteDance u čijem je vlasništvu popularna aplikacija TikTok najavila je da planira da proizvede pametni telefon. Ova ideja je rezultat sklapanja saradnje sa Smartisanom koja se dogodila ranije ove godine.

Kompanija već duže vreme planira da proširi spektar svojih proizvoda van aplikacija, a portparol ByteDance-a najavio je da je ovaj proizvod bio deo Smartisanovih planova, još pre nego što je sklopio dogovor sa njima. 

Nije ni malo iznenađujuća odluka ByteDance-a da se oprobaju u novoj sferi, posebno jer su već proširili svoju proizvodnju na aplikacije za razmenu poruka Flipchat, a kompanija razmišlja da pokrene i muzički striming servis. Iz kompanije navode da će u telefonu unapred biti instalirane obe ove aplikacije, ali i njihova najpopularnija TikTok koja svakodnevno beleži porast broja korisnika i koja je kompaniji omogućila ovakav rast. 

Smartisan važi za jednu od 200 kineskih kompanija za proizvodnju pametnih telefona koje konkurišu na malom delu ogromnog tržišta kojim dominiraju pet kompanija: Huawei, Xiamoi, Opoo, Vivo i Apple. Čak i sa malim tržišnim udelom kompanija je uspela da ostvari profit i učini svoj brend prepoznatljivim. 

Prethodni pokušaji kompanija koje se uglavnom bave proizvodnjom softvera da pređu u hardver nisu prošli naročito dobro. Facebook-ov telefon koji je proizveo u saradnji s HTC-om nije prošao najsjajnije kod korisnika, a sličnu sudbinu doživeo je i Amazon Fire Phone

Takođe se postavlja pitanje o ulozi kineskih kompanija u proizvodnji pametnih telefona za svetsku publiku, kao i poteškoće koje je TikTok doživeo u svom globalnom širenju. Ipak, naizgled preko noći globalni uspeh ByteDance-a sa TikTok-om daje nadu da bi ovaj put lansiranje telefona moglo konačno da ima pozitivniji ishod.

O karakteristikama, ceni, tržištu na kom će uređaj biti dostupan, kao i tačnom datumu lansiranja pametnog telefona obe kompanije se još uvek nisu izjasnile.